Bebeklerde gaz problemi korkutmasın

Bebeklerde görülen sindirim problemleri nelerdir? Bebeklerde ilk aylarda en sık olarak sindirim sistemiyle ilgili sorunlara rastlanılır. Gaz problemi sizi korkutmasın!

Bebeklerde ilk aylarda en sık olarak sindirim sistemiyle ilgili sorunlara rastlanılır. Bu dönemde bebeğin hayata adaptasyonu sırasında mide- bağırsak sisteminin olgunlaşması zaman alır. Bu nedenle başta gaz sancıları olmak üzere mide reflüsü, kabızlık gibi sorunlarla sık karşılaşılır.

BEBEKLERDE GAZ SANCILARI (İNFANTİL KOLİK)

İnfantil kolik bebeklerde genellikle birinci haftadan sonra başlayan, haftada üç kereden fazla, günde üç saati geçen ataklarla seyreden gaz halidir. Bebek bu ataklar sırasında ayaklarını karnına çekerek ağlar. Annenin bebekle birlikte uyaranın az olduğu bir ortama geçip bebek kucağındayken hafif sallantılarla mırıldanma tarzında ninni söylemesi bebeği sakinleştirir. Anne karnındaki seslere benzetilen saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi makine sesleri bebeği kısa süreli sakinleştirebilir. Aynı mekanizma ile kolikli bebekler hareket halindeki arabada da susarlar. Gaz gidericiler verilebilir, ancak mucize beklenilmemelidir. Gazın tek ilacı zamandır, genellikle üç aydan sonra sıkıntı son bulur.

BEBEKLERDE MİDE REFLÜSÜ (GASTROÖZAFEJİAL REFLÜ)

Bebeklerde mide reflüsü mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu durum bebeklerde beslenme sonrası az miktarda süt kesiği şeklindeki çıkarma tarzında olabilir ki bu çoğu zaman fizyolojik kabul edilir. Eğer bir çocuk her beslenme sonrası fışkırır tarzda kusuyorsa, beslenmeyi reddediyor, sık solunum yolu infeksiyonlarına yakalanıyorsa mide reflüsü düşünülmelidir. Mide reflüsü düşünüldüğü zaman ilk olarak bebeğin yatağının başı yükseltilir. Anne sütü alıyorsa sık sık az az beslenilir. Formül mama ile besleniliyorsa reflüyü engelleyen koyulaştırılmış mamalar tercih edilir. Bu önlemlere yanıt alınamayan olgularda tedavi edici ilaçlar önerilir. Mide reflüsü tedavisine yanıt vermeyen olgularda inek sütü allerjisi akla gelmelidir. Bebek anne sütü alıyorsa annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkarılmalı, formül mama alan bebeklerde hipoallerjen mamalar tercih edilmelidir.

BEBEKLERDE İSHAL

İshal, bebeklerde yenidoğan ve erken süt çocukluğu dönemi haricinde günde üç kereden fazla bol miktarda sıvı dışkılama halidir. Akut ishaller en sık olarak viral infeksiyonlara ikincil görülür, daha az miktarda bakteriler, parazitozlar, ilaç kullanımı etken olabilir. Kronik ishallerde bebekler besin allerjileri , bağışıklık sistemindeki bozukluklar, metabolik hastalıklar vb açısından araştırılır. İshallerde bebek anne sütü alıyorsa anne sütüne devam edilip bebeğe ayrıca su verilir. Formül mama alıyorsa mama değişikliği yapılmaz, ayrıca su verilir. Bebek ishallerinde verilen probiyotik takviyenin ishal süresini azalttığı gözlemlenilmiştir.

BEBEKLERDE KABIZLIK

Bebeklerde kırk sekiz saati geçen sert ve zor dışkılama haline kabızlık denilir. Süt çocukluğu dönemindeki normal kıvamlı birkaç günde bir olan, çocuğu huzursuz etmeyen, dışkılama hali fizyolojik bir durumdur. Bebeklerde en sık rastlanılan kabızlık nedenleri besin eksikliği, anüs darlığı, anal fissür, hirschsprung hastalığı, hipotiroidi, hiperkalsemi gibi nedenlerdir. Bebeklerde kabızlık en çok ek gıdaya geçiş döneminde görülür. Bebeğin anne sütü gibi bol sıvı içerikli besinle beslenilirken diyete daha kıvamlı gıdaların eklenilmesi, bazı bebeklerde kabızlıkla sonuçlanır. Bu durumda bebeğe daha sıvı gıdalar vermek, bağırsak hareketlerini arttıran armut, kayısı, pırasa, kabak gibi posalı gıdaları önermek doğru olur. Bütün bu önlemlere yanıtsız olan olgularda bağırsak hareketlerini arttırıcı ilaçların önerilmesi doğru olur.

HÜRRİYET AİLE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2015Yayınlanma Tarihi:26 Temmuz 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.