Bebekler ve maymunların iletişimi benzer
Parmakla göstermek veya kucağı alınma isteğini kolları iki yana açarak belli etmek: Bebekler ve yavru maymunlar benzer şekilde iletişimsel hareketler geliştiriyor.

Parmakla göstermek veya kucağı alınma isteğini kolları iki yana açarak belli etmek: Bebekler ve yavru maymunlar benzer şekilde iletişimsel hareketler geliştiriyor.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ
Kız bebek on bir aylıktan on sekiz aylığa kadar incelenirken, yavru maymunlar araştırmanın başında on iki aylık, bitiminde ise yirmi altı aylıktılar diyor bilim insanları. Maymunlar Atlanta’daki bir araştırma merkezinde, kız bebek ailesi ve ağabeyi ile evde filme alınmış. Maymunlara iletişim, hareketler, ses ve sembollerle öğretilirken, kız bebek ile normal bir şekilde konuşulmuş. Dilin kökeninin, hareketlere uzandığına inanan bilim insanları, bu ikisinin birlikte ne şekilde geliştiğini gösteriyor son çalışmalarıyla. Araştırmanın yarısında hem bebek ve hem de yavru maymunlar, işaretlerlerle/hareketlerle iletişim kurarken, ikinci yarıda maymunlar çoğunlukla resim şeklinde sembollerden bebek ise sözcük biçiminde sembollerden yararlanmış. Fakat bebek işaretlerden sembollere daha çabuk geçerken, maymunlar işaretleri de kullanmaya devam etmişler. Bu insanın konuşmaya geçişini gösteren karakteristik bir yolun göstergesiydi diyor Greenfield. İşaretlere paralel olarak sesli iletişim gelişmiş. Bebeğin işaretleri seslerle bütünleşirken, maymunlarda bu ender olarak görülmüş. Bu da işaretleri seslerle bütünleştirme yetisinin, dil gelişimi için önemli olduğunu gösteriyor. Sonuç şu: işaretler ve sembollerle bütünleşmiş dilimizin kökeni, 6 milyon yıl kadar önce yaşamış olan son ortak ataya uzanıyor. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Bu yazı 4957 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 25 Haziran 2013 Salı, 16:30
Güncelleme Tarihi : 21 Haziran 2013 Cuma, 10:17