Deprem Travma Psikolojisi

Bebekler ve maymunların iletişimi benzer

Parmakla göstermek veya kucağı alınma isteğini kolları iki yana açarak belli etmek: Bebekler ve yavru maymunlar benzer şekilde iletişimsel hareketler geliştiriyor.

Bebekler ve maymunların iletişimi benzer

Parmakla göstermek veya kucağı alınma isteğini kolları iki yana açarak belli etmek: Bebekler ve yavru maymunlar benzer şekilde iletişimsel hareketler geliştiriyor.

bebek_maymunKaliforniya Üniversitesi psikologları bir araştırma çerçevesinde bir şempanze yavrusu, bir Bonobo maymunu yavrusunu ve küçük bir kızın videosunu analiz etti. Bu iki maymun türü, insana en yakın olandır. Bebeğin, şempanze yavrusunun ve Bonobo yavrusunun hareketleri arasındaki benzerlikler dikkat çekiciydi diyor Patricia Greenfield. Frontiers in Psychology dergisindeki araştırma yazısında ise tüm hareketlerin iletişime dayalı olduğunun altı çiziliyor. Mesela göz teması kurmak, belli başlı sesler çıkarmak ya da diğerlerinin dikkatini çekmek için çabalamak.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Kız bebek on bir aylıktan on sekiz aylığa kadar incelenirken, yavru maymunlar araştırmanın başında on iki aylık, bitiminde ise yirmi altı aylıktılar diyor bilim insanları. Maymunlar Atlanta’daki bir araştırma merkezinde, kız bebek ailesi ve ağabeyi ile evde filme alınmış. Maymunlara iletişim, hareketler, ses ve sembollerle öğretilirken, kız bebek ile normal bir şekilde konuşulmuş. Dilin kökeninin, hareketlere uzandığına inanan bilim insanları, bu ikisinin birlikte ne şekilde geliştiğini gösteriyor son çalışmalarıyla. Araştırmanın yarısında hem bebek ve hem de yavru maymunlar, işaretlerlerle/hareketlerle iletişim kurarken, ikinci yarıda maymunlar çoğunlukla resim şeklinde sembollerden bebek ise sözcük biçiminde sembollerden yararlanmış. Fakat bebek işaretlerden sembollere daha çabuk geçerken, maymunlar işaretleri de kullanmaya devam etmişler. Bu insanın konuşmaya geçişini gösteren karakteristik bir yolun göstergesiydi diyor Greenfield. İşaretlere paralel olarak sesli iletişim gelişmiş. Bebeğin işaretleri seslerle bütünleşirken, maymunlarda bu ender olarak görülmüş. Bu da işaretleri seslerle bütünleştirme yetisinin, dil gelişimi için önemli olduğunu gösteriyor. Sonuç şu: işaretler ve sembollerle bütünleşmiş dilimizin kökeni, 6 milyon yıl kadar önce yaşamış olan son ortak ataya uzanıyor. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Doktorlara göre, sevgisiz bir çocukluk ömür boyu sorunlara yol açabiliyor. Sevgisizlik yaşam boyunce kötü tecrübeler çektirebiliyor.
  • Çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi için anne çok önemlidir. Çocuğun eğitiminden birinci derece­den sorumlu kişi de annedir.
  • Kuralları çiğniyorsa nasıl davranmalısınız? İşte çocukla doğru iletişim kurmanın 13 yolu.
  • Çocuk nasıl utangaç oluyor? İşte formülü! Çocuklarda utangaçlığın okul döneminde başarısızlığa yol açabileceği uyarısını yapan uzmanlar, 0-6 yaş arası
  • Evlat edinilen çocukların ebeveynlerine ışık tutacak bilgiler...
  • Randevu Al