Bebeğinizin uykusu sıklıkla bölünüyorsa...

Yenidoğan bebeğin beslenmek için 2-3 saat ara ile uyanması normalken 3-4 aylıktan sonra bebeklerin en az 4 saat kesintisiz uyuması gerekir.

Yenidoğan bebeğin beslenmek için 2-3 saat ara ile uyanması normalken 3-4 aylıktan sonra bebeklerin en az 4 saat kesintisiz uyuması gerekir.

bebekuykuBebeklerin sağlıklı gelişimleri için uyku çok önemli. Zira büyüme hormonu özellikle bebek uyuduğunda faaliyetlerini artırıyor. Daha da ötesi ebeveynler gece uykusu düzenli bir çocukla dinç bir sabaha uyanmak ister. Küçük bebekleri olan anneler bebeklerinin sık sık uyandıklarından şikayet eder. Yenidoğan bebeğin beslenmek için 2-3 saat ara ile uyanması normalken 3-4 aylıktan sonra bebeklerin en az 4 saat kesintisiz uyuması gerekir.

BEBEK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Bu süre bebek büyüdükçe uzar. Sık uyanan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, mide reflüsü ve gaz sancısı gibi olasılıkların yanı sıra diş çıkarmanın getireceği sıkıntıları da göz önünde bulundurmak gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Bıçkıcı, bu tip rahatsızlıklar olmadığı takdirde diğer nedenler üzerinde durmak gerektiğini belirtiyor. Bebeğin emziğini sürekli düşürdüğü için uyanabileceği gibi ses ve ışık gibi uyarıcıların etkisi ile de uykusunun bölünebileceğini belirten Dr. Alper Bıçkıcı bu koşullarda ne yapmak gerektiğini anlattı.

BEBEK EMZİĞİNİ SÜREKLİ DÜŞÜRÜYORSA

Emzik bebekler için kendini güvende hissedeceği bir destek sağlar. Bu güven hissini bebeğinizle kuracağınız iletişimle sağlayabilirsiniz. Bebeğinizi yatmadan önce emziksiz uyutarak uyku arasında emziğin düşmesi ile birlikte duyacağı yoksunluk hissine mani olabilirsiniz.

EMZİKSİZ UYKUYA DALAMIYORSA

Bebek emziksiz uykuya dalamıyorsa bebeğin damak yapısına uygun ve sık sık düşmeyecek bir emzik seçerek uyku arasında bebeğin emziğinin daha az düşmesini sağlayabilirsiniz.

EMZİK DÜŞMESİ DÖNEMSEL İSE

Bebek emziğini dönemsel olarak düşürüyorsa, bu dönemlerde bebeğinizde soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığı olabilir. Bebek burnundan nefes alamadığında nefesini ağız yoluyla almaya çalışır ve emziğini düşürür. Bu durumda bebeğin burnuna bir miktar serum fizyolojik sıkarak bebek rahatlatılabilir.

UYKU EĞİTİMİNE BİR HAFTALIKKEN BAŞLANMALI

Bebekler çevrelerindeki renk ve sesleri fark etmeye başladıklarında bu dünyadan kopmamak için uyuma konusunda direnebilirler. Bu durum göz önünde tutularak bebeğin uyku eğitimine bebek bir haftalıkken başlanmalı ve üç ay içinde bebeğe gece ve gündüz ayrımı öğretilmelidir. Bunu, gündüzleri onunla oyun oynayarak ve konuşarak, gece ise ışıkları iyice azaltıp dış uyaranlardan uzak tutarak sağlayabilirsiniz.

GEÇ KALINMIŞ BİR UYKU EĞİTİMİ SÖZ KONUSU İSE

Bir haftalıktan başlayan uyku eğitiminde sonuçlar 6. ayda alınır. Geç kalınmış bir uyku eğitimi söz konusu ise yine gece gündüz kavramı öğretilerek şartlı refleks oluşturulmaya çalışılmalıdır. Bebek uyuyana kadar başında bekleyebilirsiniz. Uyku saatine sadık kalmaya dikkat ederseniz birkaç hafta içinde sorun çözülecektir.

BEBEK EN UFAK BİR SES VE IŞIĞA UYANIYORSA

Bebeklerde 4 aylıktan itibaren anneyi kaybetme korkusu başlar. Bu korku bebeği daha hassas ve huzursuz yapar ve uykusunun daha hafif olmasına neden olur. Bu durumda bebeğiniz uyurken bir süre onun yanında kalıp başını okşayabilirsiniz. Rahatlayan bebeğiniz huzurlu bir uykuya dalar. Bebeğin uykusunun hafif olmasının bir diğer nedeni tam doymamış olmasıdır. İyi bir beslenme ve ılık bir banyo ile bebeğinize keyifli bir uyku sağlayabilirsiniz.

SÜREKLİ AĞLIYOR VE UYKUYA DALAMIYORSA Bebeğinizin yeterince beslendiğine emin olduğunuz halde bebek bir türlü uykuya dalamıyor ve ağlıyorsa bebeğin ağrısı olabilir. Sürekli ağlayan bebekte kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve gaz sancısı gibi hastalık bulgularının yanında diş çıkarma dönemindeki huzursuzluk akla ilk gelen nedenlerdir.

HÜRRİYET AİLE

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:27 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.