Bazı yerlerde zehir bazı yerlerde ilaç

Uruguay’dan sonra, ABD’nin Colorado eyaletinde de esrar ticaretinin serbest bırakılması çok konuşuldu. Dünyanın büyük kısmında yasadışı olan madde hakkında tartışmalarsa bitmiyor. Tıp alanında kullanımı da buna dahil.

Uruguay’dan sonra, ABD’nin Colorado eyaletinde de esrar ticaretinin serbest bırakılması çok konuşuldu. Dünyanın büyük kısmında yasadışı olan madde hakkında tartışmalarsa bitmiyor. Tıp alanında kullanımı da buna dahil.

ilaccoloradoHollanda esrar bulundurma ve kullanmanın yasal olduğu tek ülke olma özelliğini kaybetti. Bahsi geçen madde ABD’nin Colorado ve Washington eyaletlerinde de artık tamamen yasal. Uruguay ise Aralık 2013’te çıkardığı yasayla çıtayı yükselterek bulundurma, yetiştirme ve ticaretinin yasal olduğu ilk ülke olmuştu.

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞINDAN KOLAYCA KURTULUN

Buna karşılık esrarın tıbbi alandaki kullanımı Avusturya, Kanada, Finlandiya, Almanya, İsrail, Portekiz ve İspanya’nın yanı sıra kullanımının federal bir suç olarak kabul edildiği ABD’de 20 eyalette serbest. Örneğin Rhode Island eyaletinde doktorlarından “Esrar kullanımının potansiyel faydaları risklerinden daha fazladır” yazılı bir kâğıt alan hastalara 70 gram esrar bulundurma ve 12 kök hintkeneviri yetiştirme hakkı verilmekte. Dünyanın pek çok ülkesinde de yasallaştırılması için çalışan gruplar var. Bu grupların argümanlarının bel kemiğini ‘her insan kendi sağlığı konusunda kendisi karar verebilir’ cümlesi oluşturuyor. Madde bağımlılığı ile uğraşan kuruluşlar ve otoritelerse tıbbi esrar uygulamasının büyük paralar dönen bir endüstrinin manipülasyonu olduğunu savunuyorlar.

PSİKİYATRİST YRD. DOÇ. DR. SERDAR NURMEDOV

BULANTIYI GİDERİYOR AĞRILARI AZALTIYOR

‘Medikal marijuana’ olarak isimlendirilen esrar ve türevlerinin tıbbi amaçla kullanılması eski çağlardan günümüze kadar süregelir. Şamanların esrarı ağrı kesici olarak kullanması bilinen bir gerçektir. Tıbbi amaçla kullanıldığında iştah arttırıcı, bulantı giderici, kas gevşetici ve ağrı kesici özellikleri mevcut. Bu nedenle romatoid artrit, fibromiyalji ve nöropati gibi kronik ağrının tedavisinde, kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanılmaktadır. Elbette bu kadar faydalı etkisi olduğu gibi esrar ve türevlerinin kullanımı, beraberinde birçok istenmeyen etkileri de getirir. En önemlisi, bağımlılık ve yoksunluk belirtilerinin gelişmesidir. Öte yandan sigara şeklinde içildiğinde solunum sisteminde ciddi hasarlara sebep olabiliyor. Tıbbi nedenlerle bile olsa kullanımının diğer uyuşturucu maddelere bir kapı araladığını da unutmamak gerekir.

COLORADO 3 SORU 3 CEVAP

-Nasıl yasal oldu? Milli irade. Yapılan halk oylamasında seçmenlerin yüzde 55’i esrarı serbest bırakan yasaya evet dedi. 2012’de Washington’da kurulan sandıktan da aynı sonuç çıkmıştı ancak eyalet yasanın uygulanmasına bu yılın ilerleyen zamanlarında başlayacak. -Neden? Mücadale etmek eyalete milyarlarca dolara mal oluyordu. Yeni modelde alınacak olan yüzde 25 vergiyle yıllık 70 milyon dolara yakın gelir elde edilmesi planlanıyor. -Ne kadar serbest? Halka açık yerlerde içimi yasak. Ayrıca özellikle kapalı mekânları kapsayan ve eyalette çok sıkı uygulanan bütün sigara yasakları, esrar için de geçerli. Dolayısıyla sadece özel mülkiyet içinde kullanımı serbest. Ayrıca eyalete bağlı kasabaların bağımsız olarak kendi sınırları dahilinde kullanımı yasaklama imkânları var. Colorado Springs ve Greeley gibi kasabalar bu yola başvurdu bile. DENİZ İNCEOĞLU / MEHMET İREN HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ocak 2014Yayınlanma Tarihi:29 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.