Başkalarının düşüncesini çok mu önemsiyorsunuz?

Başkalarının düşüncesini çok mu önemsiyorsunuz? Başkalarının Düşüncesini Önemsemeyenler Politik Tartışmaya Daha Çok Giriyor.

Arama çubuğuna herhangi bir şey yazdığınızda konu hakkında oldukça güçlü bazı görüşlerin dile getirildiğini görebilirsiniz. Öte yandan bu tür tartışmalar; bazı kişiliklere dair de bize bazı ipuçları d..

Çevrimiçi bir ortamda politik bir tartışmaya girmenin bir mayın tarlasına dalmak gibi olabildiğini pek çoğumuz ilk elden deneyimlemiştir. Herhangi bir sosyal medya sitesinde arama çubuğuna herhangi bir şey yazdığınızda konu hakkında oldukça güçlü bazı görüşlerin dile getirildiğini görebilirsiniz. Öte yandan bu tür tartışmalar; bazı kişiliklere dair de bize bazı ipuçları dahi verebilir.

New Media&Society‘de 2018 yılında yayımlanan bir çalışmada, başkalarının fikirlerini önemsemeyen insanların sosyal medyada politik konulara dair fikir belirtmelerinin daha muhtemel olduğunu ortaya koydu.

İlk kez 2000lerde, sosyal medya popüler hale geldiğinde, pek çok insan, daha fazla kişinin ve daha çeşitli fikirlerin politik tartışmalara dahil olmalarını mümkün hale getireceğini düşünmüştü. Herkes bir yorum yapabilirdi. Herkes kendi sözlerinin milyonlarca insanın zaman akışında yayıldığını görebilirdi.

Öte yandan pek çok insan, politikayı hassas bir konu olarak ele alır ve kendisini dinleyenleri önemser. Sosyal medyadaki dinleyici kitlesi; yorum yapması, beğenmesi veya paylaşması gibi tepkileri dışında görünmezdir. Ancak politik konularla ilgiliyseniz ve sosyal anlamda reddedilme kaygısı da taşıyorsanız, sosyal ağınızdaki insanlardan gelecek tepkilerden çekindiğiniz için muhtemelen paylaşım yapmaktan kaçınacaksınız.

Reddedilme Korkusu

Yayımlanan araştırmada, psikoloji, iletişim ve siyaset bilimlerinden bir grup araştırmacı, sosyal medyada politik içerikli paylaşımlar yapan insanların kişilik özelliklerini, böyle paylaşımlar yapmayan insanların kişilik özellikleriyle karşılaştırmak üzere çalışmalar yürüttü. Araştırmada, pek çok özellik ön plana çıktı ancak en ilginç olanı ise reddedilme korkusu (hassasiyeti) oldu.

Reddedilme hassasiyeti, sosyal psikolojide sosyal risk eğilimi ölçümü yapan oldukça iyi bilinen bir ölçektir. Bu ölçek, birtakım varsayımsal durumlara nasıl tepki vereceğinizi sorarak; birilerinin söylediğiniz veya yaptığınız bir şey için sizi reddedeceğinden korkup korkmadığını derecelendirme üzerine çalışır. Örneğin; yakın bir arkadaşınız tarafından reddedilseniz, bir eğlence partisinde yabancı biri olarak kalsanız vb. sorular sonucunda nasıl hissedeceğinizin sorulması gibi. Bu gibi sorulara verilen cevaplar üzerinden, her birey için bir reddedilme hassasiyeti indeks hesaplaması yapılır. Sonuç olarak da düşük değerler, kişinin reddedilme hassasiyetinin düşük olduğunu; yüksek değerler de reddedilme hassasiyetinin yüksek olduğunu gösterir.

BİLİMFİLİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Mart 2021Yayınlanma Tarihi:22 Temmuz 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.