Babamı kaybettim, uyuyamıyorum
2 sene önce babamı kaybettim. Hem okuyor, hem de çalışıyorum. 2. sınıf işletme fakültesi öğrencisiyim. 2 sene içinde değiştiğimi fark ettim. Öncelikle artık uyumaktan korkuyorum.

SORU 21 yaşındayım.2 sene önce babamı kaybettim. Hem okuyor, hem de çalışıyorum. 2. sınıf işletme fakültesi öğrencisiyim. 2 sene içinde değiştiğimi fark ettim. Öncelikle artık uyumaktan korkuyorum. Rüyamda babamı görüyorum çünkü. Ağlayarak ya da bağırarak uyanıyorum çoğu zaman. ama yinede babamın kıyafetlerinden birini de yastığımın altına koymadan yatağa da girmiyorum. Babam kalp krizinden vefat etti. Gece uyanıp annem ve kardeşlerimin nefes aldıklarını kontrol ediyorum.
CEVAP Bir aile üyesinin kaybı aşırı stres yaratır. Kaybedilen kişinin ardından ağlama, yas tutma uygun davranışlardır. Bunlar yapılamadığında yas süreci uzar (uzamış yas tepkisi) ve üstüne başka belirtiler veya bozukluklar (komplike yas tepkisi) eklenebilir. Sizde de genel bir anksiyete ve uyku bozukluğunun geliştiği söylenebilir. Bu sürecin uzamasında babanızla olan ilişkinizin niteliği, babanızı uykuda kaybetmiş olabileceğiniz, en büyük çocuksanız sorumluluğunuzun artması önemli olabilir. Bu yakınmalarınız günlük yaşamınızı, okulunuzu ve işinizi etkileyebileceği için bir psikiyatriste başvurmanız uygun olur.
SORU Merhaba. Ellerim de ve bacaklarımda titreme var. Toplum içine girdiğimde herkes bir şey söylüyor. Doktora gittim tremor teşhisi koydu. İlaç kullanıyordum. Titremenin arttığını fark ettim.
CEVAP Tremor “titreme” demektir ve bir tanı değil, belirtidir. Sizin için önemli olan bunun nedeni ve nedene yönelik tedavi yapılmasıdır. Tremor bir nörolojik hastalığa, bazı ilaçlara, genetik etkenlere bağlı olabilir veya bir neden bulunamayabilir. Stres, heyecan, panik nöbeti, sosyal fobi gibi durumlarda da görülebilir. Titremenizin bu etkenlerden hangisine bağlı olduğunun bulunması ve ona yönelik tedavi yapılması gerekir. Bunun için bir nöroloji veya psikiyatri uzmanına, gerekirse ikisine de başvurmak uygun olur.
SORU 3 senelik evli bir çocuk annesiyim. Benim problemim eşimle geçimsizliğim. Eşim çok sinirli, agresif, olayların üstüne çok gidip abartan birisi. Bir olay sırasında tartıştığımızda çok büyütüyor ve ben de ona karşılık verdiğim zaman bana şiddet uyguluyor. Bu yüzden çok kez şiddet gördüm. İkimizde gururlu olduğumuz için bu da küs durmamıza sebebiyet veriyor. Eşimle severek evlendik. Çevremde bana sinirli ve baskıcı olduğumu söylüyor. Ben de sinirli yapıya sahibim.
CEVAP İkinizin de sinirli olması tartışmaları alevlendirebilir. Normal olarak bir evlilikte hem kadının, hem de erkeğin eşit söz hakkına sahip olması gerekir. Sizin bunu yapmak istemeniz veya yapmanız bizim toplumuzdaki erkeklerin çoğu tarafından hoş karşılanmaz. Bu cümle erkeklerin haklı olduğu anlamında değildir, bir saptamadır. Eşinizin şiddet uygulaması da onun sizinle baş edemediğini veya haksız olduğunu gösterir. İkiniz de alttan almadığınıza göre, tartışmanızın büyümesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Bu durumda ikinizin birlikte öfke kontrol programına katılmanız ve bir eş/evlilik terapistine başvurmanız uygun olur.