Babalar da aşerir (Couvade Sendromu)

Yalnız anne değil baba adaylarının da midesi bulanıyor, başı dönüyor ve aşeriyor. Nasıl mı?

Yalnız anne değil baba adaylarının da midesi bulanıyor, başı dönüyor ve aşeriyor. Hamilelik sürecinin koşullarından yalnız anneler değil babalar da etkilenebiliyor. Öyle ki bunların hepsine neden olan ise babanın anne adayıyla özdeşleşme isteği. Bu aslında bir sendrom ismi ise "Couvade".

COUVADE SENDROMU

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan hamilelikte anne adayının yaşadığı birçok duyguyu babaların da yaşayabileceğini ifade ediyor. Anne adayıyla özdeşleşme isteği, kıskançlık, baba olmaktan ve eşinin duygularının değişmesinden endişe etmek, ekonomik nedenlerden kaynaklanan stres gibi etkenlerin baba adayının eşinin yaşadıklarına benzer belirteler göstermesine neden olabildiğine dikkat çeken Rektör Tarhan, babaların da anneler gibi aşerebileceğini ifade ediyor. Tarhan bu durumu ise Couvade Sendromu ile açıklıyor.

Rektör Tarhan;  "Hamilelik sürecinin koşullarından etkilenen baba adayları bazen eşinin yaşadığı gebelik belirtilerini yani fiziksel ve duygusal değişimleri doğrudan yaşabilmektedirler. Baba adayında aşerme,  mide bulantısı, baş dönmesi, bacak ve belde ağrılar, yorgunluk gibi belirtiler görülebilmektedir. Tıp dilinde bu duruma 'Couvade Sendromu' denir ve baba adaylarının yaklaşık % 10 ile % 65?inde hamiliğin 3. ayına doğru ya da doğum yaklaştığında görülür. Anne adayıyla özdeşleşme isteği,  kıskançlık,  baba olmaktan ve eşin duygularının değişmesinden endişe etmek, ekonomik koşullar gibi nedenlerden kaynaklanan stres babada hamilelik belirtilerine neden olur. Bu sendromu yaşayan baba adayına eşini dışarıdan gözlemlemek yerine onunla birlikte bu süreci yaşamaya çalışması çözüm olabilir. Bununla birlikte hamilelik süreci ve bebeklerle ilgili kitaplar okumak, bilgi sahibi olmak da tavsiye edilebilir."

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Aralık 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.