Babalar bu haber sizin için!

Babalar veya baba olacak bu haber sizin için! Çocuğunuzun gelişiminde rolünüz büyük...

Çocuğun özgüven ve liderlik gibi özelliklerinin gelişmesi, kendini güvende hissetmesi ve kaygılarının azalması açısından babası ile iletişiminin önemli olduğunu belirten uzmanlar, “Babanın varlığı, çocuğun anne ile fazla “yapışık” olmasını engelleyerek çocuğun bireyselleşmesine katkı sağlıyor. Tutarlı ve destekleyici bir baba çocukların kurallara uyum sağlamasını kolaylaştırıyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Yrd.Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocuğun gelişimi üzerinde babanın özel bir yeri olduğunu söyledi.

Kişilik gelişiminde Baba çok önemli

Yrd.Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, günümüzde çalışan anne sayısının artması ile ailelerin geleneksel yapıları değişime uğradığını ve babanın çocuğun bakımında daha aktif bir role sahip olduğunu belirterek “Baba çocuk gelişiminin her döneminde çok önemli bir role sahiptir. Her çocuğun sevgi dolu, ilgilenen ve destekleyici bir babaya ihtiyacı vardır” dedi.

 GÜVENLİ BAĞLANMA SADECE ANNE İLE OLMAZ

Araştırmaların çocuğun kişilik gelişimi, özgüven, liderlik gibi özelliklerinin gelişmesi açısından baba ile kurulan iletişimin önemini ortaya çıkardığını belirten Yrd.Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Çocuğun doğumundan itibaren babanın anneyi destekleyerek annenin daha mutlu olmasını sağlaması ve ona yardımcı olması, anne- çocuk bağlanmasının olumlu yönde gelişmesini sağlıyor.

Baba da anne gibi önemli bir bağlanma figürüdür. Birden fazla kişiyle güvenli bağlanan çocuk ileride arkadaş ilişkilerinde daha uyumlu oluyor.

Babanın varlığı, çocuğun anne ile fazla “yapışık” olmasını engelleyerek çocuğun bireyselleşmesine katkı sağlıyor.

Değişen dünya ile beraber “sorgulanmaz ve son sözü söyleyen baba” profili azalsa da baba otorite figürü olmaya devam ediyor, tutarlı ve destekleyici bir baba çocukların kurallara uyum sağlamasını kolaylaştırıyor.

ÖZGÜVEN GELİŞİMİ İÇİN BİRAZ OTORİTE ŞART

Dozunda otoriter ve destekleyici bir babanın varlığı çocuğun kendini daha rahat ifade edebilmesine ve özgüven gelişimine destek oluyor.

Özgüvenin artması liderlik özelliklerinin gelişmesine ve bu da hayatın içerisinde karşılaştığı stresörlerle daha iyi mücadele edebilmesine katkıda bulunuyor.

Babanın varlığı çocukların özdeşimlerini ve diğer bireylerle ilişkilerini de etkiliyor. Erkek çocukları için model teşkil eden babanın kız çocukları ile ilişkisi ise gelecekte karşı cinsle kurulacak ilişkilerin kalitesini belirliyor.

Babanın varlığı çocuğun kendini güvende hissetmesini ve kaygılarının azalmasını sağlıyor.

Babaların annelere göre birebir oyunlarda daha teşvik edici ve eğlenceli olmaları çocukların uyaran yönünden daha zengin bir çevrede büyümesine ve zeka gelişimine katkı sağlıyor.”

ANNE VE BABA UYUM İÇİNDE OLMALI

Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel, tüm bu etkilerin olabilmesi için annenin baba-çocuk ilişkisini doğumdan itibaren teşvik etmesi,  anne ve babanın uyum içinde olması ve mutlu ve huzurlu bir ev ortamının bulunması; boşanan ailelerde ise anne ve babanın çocuklarla ilgili konularda uyum içinde hareket etmesi gerektiğini de hatırlattı.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Eylül 2018Yayınlanma Tarihi:17 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.