Ayrılık acısı size neler yapıyor

Aşk acısı, ayrılık acısı size neler yaşatıyor?

YOKSUNLUK SEMPTOMLARI 

Bazıları aşkı bir uyuşturucuya benzetir. Nitekim bir bakıma doğrudur da çünkü ayrılık sonrası insanlar uyuşturucu bağımlılarına benzer bir yoksunluk krizine girebilir. Stony Brook Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmalara göre bunun nedeni de uyuşturucuyla aşkın beynin aynı bölümünü harekete geçiriyor olması.

DEPRESYON ANKSİYETE VE UYKU PROBLEMLERİ

Yine bir ayrılıktan sonra insanlar depresyon ve anksiyete gibi sorunlar yaşar. Bu da beraberinde uyku bozukluklarını getirir.

DEPRESYON ANKSİYETE VE UYKU PROBLEMLERİ

Psikolog Dr. Susan Quilliam, terk edilen aşıkların, içten içe terk edilmiş çocuklar gibi olduğunu ve küçük çocukların kendi başlarına nasıl hayatta kalamazlarsa, terk edilmişlerin de aynı şekilde tek başlarına olmamaları gerektiğini söyledi. Dr. Quilliam, "İnsanoğlu iletişim kurmaya programlanmıştır ve bu iletişim kesildiğinde muhakkak etkileniriz." dedi.

KALP KRİZİ

Yine ayrılık ya da boşanma sonrasında vücutta stres hormonu kortizol ve adrenalin yükseliyor. Bu da kalp ritmini bozarak kalp krizini tetikleyebiliyor. KALP KRİZİ Cinsel Tavsiye Derneği başkanı bir kardiyolog da olan Dr. Graham Jackson, sarsıcı bir ayrılıktan sonraki 4 gün içerisinde insanların kalp krizi geçirebildiğini söyledi, "İnsanlar üzülmeye başlayınca adrenalin seviyesi yükseliyor ve bu da ani kalp krizine neden olabiliyor. İnsanlar bu süreçte solgunlaşıyor, kalp hızlı artmaya başlıyor. Kalp krizi geçirmeseniz bile kalp ritminiz bozulabiliyor."

KÖTÜ BİR CİLT Stres hormonu yine ciltte tepkiye neden olabilir. Dermatolog, Dr. Daron Seukerman "Ayrılık insan hayatındaki önemli olaylardan bir tanesidir. Ve yükselen stres hormonları sadece damarları, kalbi değil aynı zamanda cildi de etkiliyor. Her dermatolog bilir ki ayrılık süreci ciltte bazı problemlere neden olur. Bunlar, sedef, egzama, saçkıran veya akne olabilir.

İŞTAH KAYBI, KİLO ALIMI VE SİNDİRİM PROBLEMLERİ

Yine yeme bozuklukları da ayrılık psikolojisiyle kendini gösteren olaylardan biridir. Harvard Tıp Fakültesi'nden uzmanlara göre stres de yine insanı acıktıran başlıca etkenlerden bir tanesidir.

GÖĞÜS AĞRISI

Colombia Üniversitesi'nden psikologlara göre yoğun, duygusal acı sinirleri fiziksel acı gibi uyarabilir . Bu nedenle reddedilmek ya da bir aşkın yasını tutmak gerçekten fiziksel olarak can yakabilir hatta yumruk yemişsiniz gibi olabilirsiniz. Uzmanların yaptığı araştırmada gönüllülere eski sevgililerinin fotoğraflarına bakması istendi ve o anda MR çekildi. MR sonuçlarına göre duygusal ve fiziksel acı birbirine çok yakındı.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:06 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.