'Ay'ın öbür yüzünde müzik duyduk'

Apollo 10 astronotları: Ay'ın öbür yüzünde müzik duyduk.

Apollo 10 uzay aracıyla Ay'a giden astronotlar, Ay'ın dünyaya uzak yüzünde gizemli bir müzik duyduklarını söyledi. Olay Mayıs 1969'da, ABD uzay programının dördüncü insanlı uçuşunu gerçekleştiren Apollo 10, Ay'ın yörüngesini dolaşırken yaşanıyor.
Astronotlar o sırada "Biz mi hayal ediyoruz yoksa gerçekten Ay'ın öte tarafından müzik sesi mi geliyor?" diye düşündüklerini anlatıyorlar.

YENİ BİR BELGESEL

Astronotların bu konudaki anlatımları Science televizyon kanalında Nasa'nın Açıklanamayan Dosyaları adlı dizinin yeni sezonunda yer alacak.

Henüz yayına girmeyen programdaki ses kayıtlarında astronotlar Eugene Cernan ve John Young'ın "Duyuyor musun? O ıslık gibi sesi duydun mu?" diye konuştukları duyuluyor. Ay'ın dünyaya uzak yüzüne "Ay'ın karanlık yüzü" de deniyor fakat aslında uydunun iki yüzü de ayda ikişer hafta güneş ışığı alıyor.

Apollo 10 komutanı astronot Thomas Stafford da bu konuşmaya "Tuhaf bir müzik olduğu kesin" diye katılıyor. Duyulan ses bir saate yakın devam ediyor ve kayda da alınmış fakat 2008 yılına kadar, yani dosya üzerindeki gizlilik kaydı kalkana kadar açıklanmamış.

Programda sesin muhtemel kaynağı ya da sebebi de tartışılıyor.

RADYO PARAZİT Mİ YAPIYOR?

Tartışılan ihtimaller arasında atmosfer ya da manyetik alanın bu tür bir ses etkisi vermesi de bulunuyor. Ama Ay'ın ne manyetik bir alanı ne de bu tür bir ses çıkmasına yol açabilecek bir atmosferi var.
Daha makul bir açıklama, bu sesin Ay Modülü ile Komuta Modülü'nün VHF radyoları arasındaki etkileşimden kaynaklanmış olabileceği yönünde.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Mart 2016Yayınlanma Tarihi:24 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.