Aşkım yüzünden hayatım karıştı

20 yaşındayım. Lisede problemli bir 3 yıl geçirdim ilk defa aşık oldum. Her an ağlayacak gibi olmam mutsuzluk hayattan beklentilerimin istediğim gibi olmaması.

SORU

20 yaşındayım. Lisede problemli bir 3 yıl geçirdim ilk defa aşık olduğum biri yüzünden okul hayatım problem içinde geçti. Aileme anlatamadım bu sıkıntıları aşırı derecede uyku, içine kapanıklık, her an ağlayacak gibi olmam mutsuzluk hayattan beklentilerimin istediğim gibi olmaması. Çöktüm resmen.

CEVAP Sevmek, sevilmek, aşk, hepsi güzel duygular ve yaşantılardır. Sevmek ve aşk karşılıksız olursa, insanı derinden etkiler. Dünyada altı milyardan fazla insan olduğunu düşünürsek, bunlardan en az biriyle (çok çok daha fazladır) anlaşacağımız kesindir. Burada insanların sevilmeye ve aşka yüklediği anlamlar önemlidir. Ne kadar önemli görürsek, bir reddedilme durumunda o kadar çok düş kırıklığı yaşarız. Düş kırıklığı da, bir kayba tepki olarak yukarıdaki belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler depresyonda görülen belirtilerdir. Bunların şiddetli olması durumunda bir ruh hekiminden yardım almak uygun olur.

SORU 22 yaşındayım. Aşırı güvensizlik duyuyorum özellikle kızlar konusunda ismimden karakterimden hoşlanmayacaklarını düşünüyorum ve ne yapacağımı bilemiyorum. Açılamıyorum onlara benimle ciddi anlamda ilişki kurmayacaklarını düşünüyorum.

CEVAP İnsanların zihninde yer alan düşünceleriyle (hatta senaryolarıyla) gerçek yaşam her zaman birbiriyle uyumlu olmayabilir. Zihnimizdeki olumlu veya olumsuz yorumlar, büyük oranda kişilik yapımızdan, güven duygumuzdan, kendimizi değerlendirme biçimimizden, yaşadığımız olaylardan etkilenir; bunlar yanıltıcı da olabilir. İnsanların verdiği ilk izlenim önemli olmakla birlikte, zaman içinde tanıdıkça daha doğru ve gerçekçi değerlendirmeler ortaya çıkar. Kızlarla ilişkide de dayanağı olmayan düşünceler, önyargılar bir engel oluşturur. Şunu unutmamak gerekir, suya girmeden yüzme öğrenilmez.

SORU Evli ve iki çocuk annesiyim 14 yıllık evliyim. Mutlu bir aile ortamım var mıdır yok mudur ben de anlayamadım gitti. Sebebi de eşimin devamlı surette kızmasından kaynaklanıyor. Çocuklara yemek konusunda illa yemek yiyeceksiniz diyor sofrada ağlaşma falan. Sofra zehir oluyor. Her şeye sinirleniyor.

CEVAP İnsanların tepkileri kişilik yapıları, içinde bulundukları ruhsal durumları, yaşamakta oldukları iş stresi gibi çeşitli özelliklerle ilgilidir. Bunların farkında olmak ve düzeltmeye çalışmak en uygun yoldur (İş sorunlarını eve getirmemek, öfkesini kontrol altında tutabilmek, istediklerini sakin şekilde anlatmaya çalışmak gibi). Eşinizin belirttiğiniz davranışını yalnız olarak konuşmak ve olumsuz etkilerini göstermek, düzeltmesi konusunda yardımcı olmaya çalışmak yararlı olabilir. Yararlı olmazsa, öfke kontrolü ve kendini tanıma konularında yardım alınabilir.

 

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

CİNSEL SORUNLARINIZ MI VAR? ÇÖZÜN...

TAKINTILARINIZI YENEBİLİRSİNİZ...

KİŞİLİK BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞINIZ VARSA ÜZÜLMEYİN, KURTULABİLİRSİNİZ'...

CİNSEL SAĞLIKLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRENİN..

AŞKIM YÜZÜNDEN HAYATIM KARIŞTI

HEP MUTSUZUM HEP MUTSUZ

SAKIZ ÇİĞNEYENLERE SİNİR OLUYORUM

AYRILDIĞIM EŞİMİ ÇOK ÖZLÜYORUM

ÖLÜM HABERLERİ BENİ ÇOK ETKİLİYOR

EŞİMLE İKİ YABANCI GİBİYİZ

30 YAŞINDAKİ OĞLUM MADDE BAĞIMLISI

DERS ÇALIŞ DEMEKTEN YORULDUM

GÜNDÜZ YAŞADIKLARIMI GECE RÜYAMDA GÖRÜYORUM

CİNSEL İLİŞKİDEN ZEVK ALAMIYORUM

EŞİM AŞIRI TİTİZ

BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM

EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK

SÜREKLİ EVHAMLIYIM

KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR

EŞİMLE ARAMDA 21 YAŞ VAR

AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM

KARIMA KARŞI HİÇ SEVGİM YOK

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2021Yayınlanma Tarihi:13 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.