Aşk'ın terapisi olur mu?

Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yanıtı "Evet". 'Aşk Terapi' de aşk oyununun kurallarından "İlk görüşte aşk gerçek mi?" sorusunun yanıtına, evlilikten ilahi aşka tüm halleri gözler önüne seriyor.

Aşk Terapi'nin ilk baskısı 100 bin adet. Evet, yanlış duymadınız, tam 100 bin adet. Tarhan'ın çok satan 'Mesnevi Terapi', 'Yunus Terapi' kitaplarının ardından aslında bu baskı sayısı sürpriz değil. Ama bu kez ilgiden emin olmasının başka bir nedeni daha var. Prof. Dr. Nevzat Tarhan kitabını yazarken, dünyada özellikle son beş senede antidepresan kullanımının arttığı gerçeğinden yola çıkmış. "İnsanlar ruhsal açıdan yaralı, mutluluk peşindeler.

Aşkı anlatan, aşk kavramının içini dolduran kitaplara ihtiyaç var" diyor. Bu nedenle kitabında aşkın derinliklerine dalıyor, hem aşkla ilgili bilimsel verileri, hem de içine düşülen psikolojik açmazları, çıkış yollarını anlatıyor. "Peki sizin için aşk nedir?" sorumuza yanıtı ise şöyle: "Aşk kelimesi sarmaşıktan gelir ve bence en güzel tanımı da bağlanma becerisidir. Kişi soyut değerlere inanma seviyesini geliştirir-se, ilahi aşkta da daha başarılı olur." Tarhan'ın bundan önce yazdığı 'Mesnevi Terapi' ve 'Yunus Terapi' ile 'Aşk Terapi' bir üçleme. Kitapta ego ve aşk ilişkisi, merhamet, şefkat ve aşk üçgeni, aşk sarhoşluğu tehlikesi, eski aşklar ile modern zaman aşklarının farkı gibi konular, hikâyelerle beraber yer alıyor. Tarhan, aşkın '10 kadim sırrı'nı açıklıyor, 'en doğru hali'ne rehberlik ediyor.

Kitaplarına en büyük ilgiyi gösterenler, Türkiye'deki kişisel gelişim kitapları okurlarının çoğunluğunu oluşturan kadınlar. Tarhan'a göre bu çok normal. "Erkek algısı aşka erotik, kadın algısı romantik bir anlam yüklüyor. Kadın ve erkek beyni farklı çalışıyor. Kadınların mutlu olma ihtiyacını karşılama biçimi, huzur duymak ve sevilmektir. Ancak erkeklerin aşkı bilmemesi burada risk oluşturuyor. Aşkın bir tarafı daha acemi kalıyor" diyor. Tarhan'a göre evlilik ve ilişkilerde rastlanan en büyük sorun, kadın psikolojisinden anlamayan erkekler. "Çiftlere verdiğimiz terapide, erkeklere kadının psikolojisi anlatıldığında birçok evlilik kurtuluyor" diye açıklıyor. Tarhan'ın 'AşkTerapi' kitabı, ilişkisinde sorun yaşayanlara, ilişkisi olmayanlara ve evli çiftlere rehberlik edecek türden; tam da aşkta zarar görmeden aşkı yaşamanın yollarını arayanlara göre.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.