Aşırı mutluluk da kalbe zarar

Zürih Üniversite Hastanesi’nde görevli bilim insanları, kırık kalp sendromu olarak da bilinen takotsubo kardiyomiyopatisi vakalarının yirmide birine neşenin yol açtığını ortaya koydu.

Sonuçları European Heart Journal’da yayınlanan araştırma çerçevesinde 1750 hasta üzerinde çalışma yapıldı. Araştırmada doğum günü partisi, çocuğunun evlendirilmesi, bir dostla 50 yıl sonra buluşulması, tutulan takımın maç kazanması ve piyango vurması gibi durumlarda göğüs ağrısı ve nefessiz kalma gibi şikâyetlerin ortaya çıktığı anlaşıldı. Bilim insanları, bu vakaların büyük bölümünü menopoza giren kadınların oluşturduğuna da dikkati çekti.

Araştırma ekibinden doktor Jelena Ghadri, üzücü ve neşe verici olayların, takotsubo kardiyomiyopatisi’yle sonuçlanan ortak duygusal yolu paylaşıyor olabileceğini söyledi.

KIRDIN KALBİMİ

Takotsubo kardiyomiyopatisi, stresli durumlarda ya da duygusal açıdan yıprandığınızda yaşanabilen bir kalp problemidir. Kişiler ani göğüs ağrısı geçirdiğinden kalp krizi geçirdiklerini düşünürler.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Nisan 2017Yayınlanma Tarihi:04 Mart 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.