Aşırı hassasım, her şeye ağlıyorum
Çok aşırı hassas biriyim. Kızayım üzüleyim hemen ağlıyorum. Kendimi tutamıyorum. Biri en ufak ters bir söz söylese ağlamaya başlıyorum.

SORU
Çok aşırı hassas biriyim en ufak bir şeye bile ağlayan biriyim. Kızayım üzüleyim hemen ağlıyorum. Ağlamak istemiyorum ama tutamıyorum kendimi.
CEVAP Bazı konularda ve bazı zamanlarda hassas olmak iyi bir özellik olabilir. Bu hassaslık sizdeki gibi aşırıya kaçarsa, rahatsızlık verebilir. Ağlamak bizim toplumumuzda kimi zaman duygu boşalması, kimi zaman çaresizlik göstergesi, kimi zaman zayıflık olarak değerlendirilir. Genel olarak söylersek, ağlamak insani bir tepkidir ve her zaman zayıflık olarak değerlendirilmemelidir. Duygu kontrolü programı gibi yaklaşımlar yakınmanızın giderilmesinde yararlı olabilir.
SORU Şizofreni hastalığımla nasıl baş edebilirim. Danışmam gerektiğini biliyorum ama ailemin bunu öğrenmemesi lazım. Zaten evden dışarı çıkmama bile izin verilmiyor. Evin içinde katliam oluyormuş gibi geliyor. Doğru düşünemiyorum tanımadığım birisi beni kuklası gibi yönettiğini düşünüyorum
CEVAP Her şeyden önce durumunuzun ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve ondan sonra bir hastalığınızın olup olmadığı, bir hastalığınız varsa ne olduğuna karar verilmesi gerekir. Şizofreninin bir beyin hastalığı olduğu tüm dünyada kabul edilmektedir. Bu nedenle tedavisinde genellikle birden çok farklı yaklaşım birlikte uygulanır. Eğer böyle bir tanı konursa, psikiyatristiniz size yeterli ve gerekli bilgileri varecektir. Psikiyatriye başvurmaya ailenizi ikna etmek konusunda, onların da kabul edebileceği uykusuzluk, sinirlilik gibi yakınmalarınızın olduğunu öne sürebilirsiniz.
SORU Uyuyamıyorum huzursuz ve sinirliyim
CEVAP Bu yakınmalarınızın özellikleri, ne zaman ortaya çıktığı, yaşadığınız önemli ve stres yaratan olayların olup olmadığı, içinde bulunduğunuz ruhsal ve sosyal durum gibi özellikler araştırıldığında, durumunuz daha iyi anlaşılır. Bu yakınmalar kısa süreli, bir(kaç) olaya bağlı olarak ortaya çıktıysa, bir hastalık olarak düşünmemek gerekir. Süresi uzun ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyor, işlevlerinizi bozuyorsa, bazı psikiyatrik bozukluklar açısından gözden geçirilmeniz uygun olur. Bunlar arasında depresyon, genelleşmiş anksiyete bozukluğu, uyum bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk sayılabilir.