Artık var olmayan 10 meslek

Bu mesleklerin benzerlerini kendi geçmişimizde de bulmak oldukça mümkün. Ama artık bu meslekler yok.

Artık var olmayan en ilginç 10 meslek.

Bu mesleklerin benzerlerini kendi geçmişimizde de bulmak oldukça mümkün. Ama artık bu meslekler yok. mesleklerListemiz teknolojinin henüz bu kadar gelişmediği, elektriğin bile yaygın olarak kullanılmadığı zamanlarda, yabancı ülkelerde var olmuş ilginç meslekler hakkında. Bu mesleklerin benzerlerini kendi geçmişimizde de bulmak oldukça mümkün. Şimdiki nesil pek çoğundan haberdar olmayacak... İşte teknolojinin gelişmesiyle kaybolan 10 meslek.

MEZAR SOYGUNCUSU

Bu insanların günümüzün ev hırsızlarından farkı, peşine düştükleri efsaneler sayesinde daha tehlikesiz hedefler seçmeleri.

OKUYUCULAR

Fabrikalarda günlük çalışma süresinin 12-14 saat olduğu zamanlarda bu insanlar, ellerine aldıkları gazeteleri yüksek sesle okuyarak işçileri gündemden haberdar ederdi.

OPERATÖRLER

Bundan bir kaç yıl öncesine kadar, dijital araçlar ve modemler mevcut değilken, uzak mesafeleri aramak için telefonla önce bu insanları aramanız ve onlara aramak istediğiniz yeri söylemeniz gerekirdi. Bu insanlar da siz telefonun bir ucunda beklerken, kabloları doğru yere takmakla yükümlüydü.

AYAKLI ALARM

Çalar saatler yokken şehirli insanlar nasıl uyanıyordu? Cevap ellerinde uzun sopalarla gezip, aldıkları para karşılığında camları tıklatan bu insanlar.

TOMRUK SÜRÜCÜLER

Kesilen ağaçlardan elde edilen tomrukları kamyonların varolmadığı zamanlarda bir yerden başka bir yere aktarmak ne kadar zor olurdu bir düşünün. Akıllara ilk gelen şey, suyun kaldırma kuvveti. Bu insanlar nehir yoluyla taşınan tomrukların kaybolmasını, farklı bir kola sapmasını engellemek ve vardığı yerde karaya çıkarmak için tomrukların üzerinde yolculuk yapıyormuş.

BUZ KESİCİLER

Buzdolapları ve derin dondurucular yokken, insanlar buz ihtiyaçlarını ya da lükslerini bu adamlar sayesinde karşılıyormuş.

DİNLEYİCİ

Radarların henüz keşfedilmediği zamanlarda, insanlar savaş zamanlarında şehre yaklaşan hava saldırılarını önceden sezebilmek amacıyla bu keskin kulaklı insanlara ve fotoğraftaki devasa aletlere ihtiyaç duyuyormuş.

FARE YAKALAYICILAR

Bu insanlar Avrupa sokaklarını temiz tutmak ve salgın hastalıkları engellemek amacıyla lağımlara girip fareleri avlıyormuş.

LABUT DİZİCİ

Günümüzün top toplayıcı çocukları, bundan bir kaç yıl öncesine kadar Amerika'nın bowling salonlarında labut toplayıcı çocuklar olarak mevcutmuş.

LAMBA YAKICILAR

Bu insanlar elektriğin yaygın olmadığı ya da hiç olmadığı zamanlarda, geceleri Avrupa sokaklarının aydınlatılmasından sorumluymuş.

EN GEREKSİZ MESLEKLER

Antropolog David Graeber'in yazdığı Varolan Lüzumsuz İşler makalesi yaşadığımız dünyadaki iş olmayan işlerden bahsediyor. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:20 Haziran 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.