'Armut' tipi vücudu olanlar dikkat

Halk arasında “armut” tipi vücut olarak bilinen; kalça, uyluk ve bacaklarda aşırı yağ birikmesine bağlı anormal, simetrik şişlik olarak görülen lipödem yani, ağrılı yağlanma sendromu, ileri evrede kişinin yürümeyi engelleyecek boyutlara ulaşabilen tehlikeli bir durum.

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, toplumda kilo ve estetik görünüm açısından bir problem olarak bilinen lipödemin genetik bir hastalık olduğunu ve daima kadınlarda görüldüğünü belirtiyor.

Lipödemde şişliğin ayak bileğine kadar inebildiğini ve uylukların dış tarafında aşırı yağlanmaya bağlı çıkıntılar bulunduğunu belirten Demirtaş, “Lipödemin derecesi hastadan hastaya farklılık göstermekle birlikte kimi zaman hafif seyrederken kimi zaman ise bazı hastalarda yürümeyi dahi engelleyebilir. Kadınların yaklaşık %15’ini etkileyen bu durumun, bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir ve bu hastalığa hormon bozuklukları ile bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir” diyor.

KONTROLSÜZ BİRİKEN YAĞLAR, DAHA FAZLA YAĞ BİRİKMESİNE NEDEN OLUYOR

Lipödemin erken evrelerinde vücudun üst tarafının çok ince olabildiğini belirten Doç. Demirtaş, üst kısmın ince olmasına rağmen yağların bel ile ayak bileği arasındaki bölgede kontrolsüzce biriktiğini vurgulayarak şu bilgileri veriyor:

“Kilo aldıkça kalça, uyluk ve bacak daha çok şişer. Ancak kilo vermeyle bu bölgelerdeki yağlanma azalmaz ve kilo kaybı vücudun üst kısmından olur. Bacağın alt kısmında biriken yağ dokusu ayak bileğinden ayağa sarkan halka şeklinde bir şişliğe sebep olabilir. Bacaklarda öğleden sonraları artan şişlik gece uykuda azalalabilir. Özellikle bacaklarda belirgin bir ağrı ve kolay morarma söz konusudur.Erken evrelerde, yağ birikintilerinin sebep olduğu küçük nodüller oluşur. İleri evrelerde, bu yağ birikintileri büyüyerek lobüllere, yani deriden yanlara sarkan büyük yağlı dokulara dönüşür. Lipödemde biriken yağlar, dolaşımı daha da yavaşlatarak daha fazla yağ birikmesine sebep olan bir kısır döngüye yol açarlar. Yanı sıra, lipödem hastalarında adet dönemlerinde meme ağrısı da sık görülen bir durumdur.”

ERGENLİK DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKAR, ORTA YAŞLARDA KENDİNİ GÖSTERİR

Lipödemin genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığını ve kadın zayıf ve aktif olduğu sürece fazla ilerleme göstermediğini vurgulayan Demirtaş, “Fakat orta yaşlarda, özellikle de hasta kilo almaya başladıktan sonra durum kötüleşir; hasta spor hatta yürüyüş yapamaz, normal kıyafetlerini giyemez, sürekli kendini yorgun hisseder, merdiven çıkamayacak hale gelebilir. Bir ileri evre lipo-lenfödem dediğimiz bir durumdur ve lipödeme lenfödemin eklendiği bir tablodur, tedavisi de daha zordur. Bu yüzden lipödemin tedavisine mümkün olan en kısa zamanda başlanması son derece hayatidir” uyarısında bulunuyor.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:03 Aralık 2015Yayınlanma Tarihi:01 Aralık 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.