Deprem Travma Psikolojisi

Annelerin çocuk, kariyer çıkmazı!

Çalışan kadının en büyük sorunu çocuğu ile kariyeri arasında yaşadığı sıkışmışlık ve çaresizlik hissi…

Annelerin çocuk, kariyer çıkmazı!

Uzmanlara göre, bu durum uygun bir planlama ile aşılabilir. Çocukla geçirilecek “kaliteli zaman” hem çocuğunuzu hem de sizi mutlu edebilir.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden uzman klinik psikolog Hande Sinirlioğlu Ertaş, doğumdan sonra çalışma hayatına dönen annelere özellikle yakın çevresi tarafından verilecek desteğin çocuğun gelişimine de katkıları olacağını söyledi. Hande Sinirlioğlu Ertaş, şöyle konuştu:

“Anne olmak beraberinde getirdiği tüm güzel duygular ve bitmeyen kaygılar ile hem güzel sıfat hem en büyük sorumluluktur. Her anne, onu kucağına aldığı ilk günden itibaren bebeğini sağlık ve keyifle büyütmek, bebeğinin hep yanında olmak ister. Annelik duygusu yaşı veya eğitim düzeyi ayırt etmeden yaşanır. Yaşam boyu gelişim dönemlerinden en hızlısı olan ilk yıllarda bebeğinin gelişimine ve değişimine şahit olmak özellikle çalışan anneler için ikilemlere neden olur.

Kimi yıllarca emek verdiği kariyeri, kimi maddi desteğine ihtiyaç duyduğu işini bırakmak istemezken aynı zamanda bu isteğin “bencilce” olduğunu, “bebeğinin ona ihtiyaç duyduğunu” düşündükçe ikilemler arasında sıkışıp durur. Çalışma hayatına dönen, dönmek zorunda kalan annelerin “çocuk mu, kariyer mi” ikileminin yersiz olduğunu belirtmek ve süreç içinde bu kaygılarının yersiz olduğunu fark etmelerini desteklemek, varsayılanın aksine çocuklarının da ruhsal gelişimini olumlu etkiler.

İLİŞKİNİN SÜRESİ DEĞİL NİTELİĞİ ÖNEMLİ

Bilimsel olarak da belirlenmiş gerçekler anne-bebek ilişkisinin önemini vurgulamakla birlikte, bu ilişkinin süresi değil ne kadar kaliteli olduğuna da değinilmektedir. Elbette ideal olanı sorulduğunda cevap nitelikli ve bölünmemiş iletişimdir ve elbette bir anne bebeği ile ilişkisi, bebeğinin duygusal gelişimi söz konusu olduğunda ideali sorgulayacak, ideale odaklanacaktır.

Ancak anne ve bebeğin duygusal süreçleri açısından sıralanabilecek birçok faktör; ideal olanı uygulama şansımız olmadığında da işlerin yolunda gitmesini sağlayabileceğimizin kanıtıdır.

ÜHA

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • 16 yaşında, lise 2. sınıfta okuyan kız kardeşim her ergen gibi fazlasıyla problemli. Okulda uyumsuz ve derslerinde çok fazla başarılı değil. Ama bir ş
  • Çocuk psikiyatrisinde karşı gelme hastalığı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocukların karşı gelmelerinin ciddi bir durum olduğunun altı
  • Ergenliğe girmiş çocuğa söylenmeyecek 4 şeyi sorduk.
  • Bilgisayarda oyunu yasaklamak aksine öfkeyi artırıyor!
  • İntihar oyunu olarak adlandırılan Mavi Balina 50 aşamadan oluşuyor. İntihar oyunu Mavi Balina için çocuklara öneriler…
  • UNICEF anne babalara tavsiyelerde bulunduç Çocuklarınızı intihar oyunu Mavi Balina'dan nasıl korursunuz?
  • Randevu Al