Anne olma şansını etkiliyor

Kadınların çocuk sahibi olmalarında rol oynayan faktörlere dikkat çeken Jinekolog Prof. Erol Tavmergen, anne adayının yaşına vurgu yaptı, "Kadının yaşının ilerlemesi ile beraber çocuk sahibi olma yetisi azalır” dedi.

Kadın yaşının ilerlemesiyle yumurta rezervlerinin azaldığını ve yumurtaların kalite bakımından yeterli gelmemeye başladığını belirten Kadın Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, önemsiz olarak görülen bazı sorunların anne olma şansını etkileyen sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Hamileliğin oluşması için yumurtlama ve döllenmenin düzenli çalışması gerektiğini aktaran Prof. Tavmergan, anne olma şansını etkileyen faktörleri anlattı:

ADET DÜZENSİZLİĞİ

“Yumurtlamanın olmaması, gebeliğe engel teşkil eder. Yumurtlama işlevlerinin bozulmasına yol açan etkenlerden bazıları ise; beslenme düzensizlikleri, sigara kullanımı, geçirilmiş operasyonlar, doğumsal sorunlar ve stres olabilir. Bir diğer etki de FSH adı verilen, folikül uyarı hormondur. Bu hormonun düzenli salgılanması sayesinde yumurta büyür ve yeterli olgunluğa ulaştığında çatlar. Bu hormonun düzensiz çalışması gebeliği önleyebilir.

TÜPLERİN TIKALI OLMASI

Kadınlarda iki adet fallop tüpü bulunur. Gebeliğin oluşması için bu tüplerin açık olması gerekir. Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez. Bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi ile gebe kalmak mümkündür.”

Prof. Tavmergen, cinsel yolla bulaşan hastalıkların ve adet geciktiricilerin de gebeliğe engel olabileceğini söyledi: "Adet geciktirici hapların uzun süre kullanılması gebeliğin oluşmasını engelleyebilir. Zührevi hastalıklar ve enfeksiyonlar da yapışıklıklara ya da tüplerin tıkanmasına yol açabilir. Endometriozis veya pelvik inflamatuar gibi üreme sistemi bozuklukları olan kadınlar, fallop tüplerinin tıkanıklığı açısından risk grubundadır. Karın boşluğu iltihabı da fallop tüplerinin tıkanıklığına sebep olarak gebeliğe engel olabilir. Bu tür sorunların mutlaka tedavi edilmesi gereklidir.”

ÇİKOLATA KİSTİ (ENDOMETRİOZİS)

Çikolata kistinin doğrudan kısırlık sebebi olmadığını ancak çikolata kisti olan kadınların yüzde 40'ının kısırlık sorunu yaşadığını söyleyen Prof. Tavmergen, endometriozis bulunan kadınların hem düşük yapma hem de yüksek riskli gebelik tehdidi altında bulunduklarını söyledi.

Endometriozisin önemli bir sorun olan dış gebeliğe de yol açtığını ve dış gebelik riskini 2 kat arttırdığını söyleyen Tavmergan, gebeliğe engel olabilecek diğer sorunları şöyle sıraladı:

- Spiral kullanımı bazı durumlarda gebeliğin oluşmasını olumsuz etkileyebilmektedir.
- Polikistik over sendromunun bulunması,
- Birden fazla kürtaj yaptırmış olmak,
- Antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların bilinçsizce kullanılması,
- Rahim ağzında mevcut olan yaralar ve şekil bozuklukları.

ANNELİK ŞANSINIZI KONTROL ETTİRİN

“Çiftlerin evlendikten sonra ‘nasıl olsa şu anda bebek istemiyoruz’ düşüncesi ile korunmaları doğru değil” ifadesini kullanan Prof. Tavmergan, çiftlere üreme check-up’ı yaptırmalarını önerdi.

Hem kadın hem de erkek açısından mevcut ya da olası sorunların evliliğin başında tespit edilmesiyle çocuk sahibi olma şansının artacağını dile getiren Tavmergen, kadında yumurtalık deposunu gösteren çok basit testler olduğunu belirtti.

Tavmergen, ‘Anti müllerian’ (AMH) adlı hormonun yumurta kapasitesini ortaya koyduğunu ifade ederek, “Birkaç kolay kontrol ile anne olma şansının ve varsa sorunların ortaya konulması ve çözüm aranması mümkündür” dedi.

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Şubat 2016Yayınlanma Tarihi:16 Şubat 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.