Anne babalara altın kurallar

Aile içi iletişim' konulu bir seminer veren Psikolog Metin Karaahmetli, çocuğun kişilik gelişiminde anne ve babaların davranışlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Çocuğuna model olun, öğretmen değil. Onu sorgulamak yerine ona muhakeme yaptırın” dedi…

Üsküdar Üniversitesi'nde Klinik Psikolojisi üzerine yüksek lisans yapan Psikolog Metin Karaahmetli, Edirne'de Carpe Diem Gelişim, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nde 'Aile içi iletişim' konulu bir seminer verdi. Aile içi iletişimin sağlıklı olmasının aile içinde alınan kararları da sağlıklı hale getireceğini ifade eden Karaahmetli, çocuğun bebeklik döneminin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Çocuğun bebeklik döneminde anne babaya olan doyumu yeterli bir şekilde sağlanamazsa benmerkezi çöker ve bu da çocuğun ileriki yaşlarda farklı kişilik tiplerine eğilim göstermesine yol açar” dedi.

Karaahmetli, sağlıklı ailelerde iletişim sorununun yaşanmayacağını, bu da çocuğun zihinsel ve psikolojik sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirtti. Sağlıklı iletişimin olduğu ailelerde her bireyin fikrinin alındığını kaydeden Karaahmetli, bu tip iletişimlerde anne ve babaların eşit şartlar altında davrandığını ve yine eşit şartlar altında çocuğa veya çocuklarına sevgilerini gösterdiğini belirtti. Karaahmetli, görsel sunumlarla desteklediği seminerde şu ifadelere yer verdi:

ÇOCUĞUNUZU DEĞİL YAPTIĞI İŞİ, DAVRANIŞI ÖVÜN

“Bir çocuk doğarken potansiyel filozof ve bilim insanı adayı olarak doğar. Doğduktan 6 saat sonra anlam verme sistemi devreye girer ve iki soruya cevap arar: Kabul ediliyor muyum? Seviliyor muyum? Çocuklarda kişilik 0 - 6 yaş arası gelişir. Anne ve babanın bu yaş aralığındaki çocuğa olan tutum ve davranışları çok önemlidir çünkü anne ve babanın bu davranışları çocuğun kişilik oluşumunda em büyük etkendir. Sosyal çevre daha sonra devreye girer. Çocuğun gelişiminde öncelik, kesinlikle ilk önce anne ve babanın çocuğa olan davranışlarıdır. İki yaşındaki bir çocuğun arzusu kırıldığı zaman içine kapanık, çekinik olmaya başlar. Dolayısıyla burada anne ve babalara çok önemli görevler düşüyor. Çocuğu eleştirmenin de övmenin de çok hassas yanları var. Mesela çocuğunuzu değil, yapmış olduğu davranışı övün, tebrik edin. Eleştirirken de böyle. Kendinden çok yaptığı işi baz alın. Çocuk doğumundan itibaren var olmayı, anne babası tarafından görülüp, fark edilip takdir edilmeyi ister. Sizler çocuğuna model olun, öğretmen değil. Onu sorgulamak yerine ona muhakeme yaptırın.”

ATAERKİL TOPLUMUN ERKEĞE VERDİĞİ ZARARLAR

Seminerin sonunda sosyal fobi konusuna da değinen Karaahmetli, sanılanın aksine sosyal fobinin kadınlardan daha çok erkeklerde görüldüğünü belirtti. Ataerkil toplumun erkeğe birtakım sorumluluklar yüklediğini söyleyen Metin Karaahmetli, “Ataerkil toplum erkeğin duygusallığını, romantikliğini çaldı. Bu toplumlarda erkeğin ağlaması, duygusallaşması sanki yasakmış gibi bir algı oluşturuyor. Dolayısıyla erkek de bu tür duygularını daha çok içine attığı için erkeklerin yaşlanması, hastalanması, ölümü daha da çabuk oluyor” diyerek semineri tamamladı.

HUDUT GAZETESİ


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:23 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.