Ameliyatta MR hayat kurtarıyor

Beyin tümörü ameliyatları esnasında uygulanabilen manyetik rezonans görüntüleme yöntemi MR ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı anında saptanabiliyor.

Beyin tümörü ameliyatları esnasında uygulanabilen manyetik rezonans görüntüleme yöntemi MR ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı anında saptanabiliyor.

Haber2Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken çekilebilen MR ile hastanın tekrar tekrar ameliyat edilme ihtimali ortadan kaldırılıyor. Beynin içinden kaynaklanan tümörlerin varlığında ve beyinde önemli yerlere yakın tümörlerde operasyon esnasında uygulanabilen manyetik rezonans görüntüleme yöntemi ''MR'' ile tümörün tamamen alınıp alınmadığı anında belirlenebiliyor. Yöntem, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiğini, tümörün ne kadarının çıkarıldığını, ameliyatta girişime daha ne kadar devam edilmesi gerektiğini ortaya koyarken, hastanın tekrar ameliyat edilme ihtimalini ortadan kaldırıyor. Prof. Dr. Ersin Erdoğan, beyin cerrahisinin çok ciddi bir operasyon olduğunu ve mutlaka doğru tanı ile alanında uzman hekim tarafından ameliyatın gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Beyin cerrahisi alanında her geçen gün çok önemli adımlar atıldığını belirten Erdoğan, beyin cerrahisine ilişkin yöntem ve uygulamaların Türkiye'de özellikle 1990'lı yıllardan itibaren arttığını ifade etti. Erdoğan, bununla birlikte beyin cerrahisi uygulama sayısının da yükseldiğini vurgulayarak, ilerlemeler sayesinde ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonların azaldığını dile getirdi.

HASTA AMELİYAT MASASINDAYKEN VE KAFATASI AÇILMIŞKEN MR ÇEKİLEBİLİYOR

Son yıllarda beyin cerrahisi üzerinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Erdoğan, özellikle ameliyat esnasında kullanılan bazı teknolojik aletlerin beyin cerrahisinin güvenilirliğini daha da artırdığını ifada etti. Erdoğan, görüntüleme yöntemlerinin beyin cerrahisinde çok sık kullanıldığını, bunlar içerisinde özellikle Manyetik Rezonans Görüntüleme diye adlandırılan MR'ların önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Manyetik Rezonans Görüntülemenin, büyük mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi teknik olduğunu anlatan Erdoğan, beyin tümörlerinin saptanmasında en duyarlı yöntem olduğunu söyledi. Beyin cerrahisinde MR ile görüntülemenin değişik şekillerde uygulanabildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: ''Beyin cerrahisine ilişkin operasyonlarda bu tip özel MR çekimi, ameliyathane içerisinde yapılabiliyor. Hasta ameliyat masasındayken ve kafatası açılmışken MR çekilebiliyor. Bu sayede, ameliyatta ne derece başarılı sonuç elde edilebildiği, tümörün ne kadarının çıkarıldığı, daha ne kadar devam edilmesi gerektiği anlaşılabiliyor.  Böylece, hastanın tekrar tekrar ameliyat olmasının önüne geçiliyor. Beyin tümörü cerrahisinde ameliyat esnasında MR ile görüntüleme ayrıca, cerrahın daha efektif olmasını sağlıyor.''

ÇIKARILAN LEZYON-TÜMÖR MİKTARI ÇOK DAHA FAZLA OLUYOR

Erdoğan, ameliyat sırasında MR ile elde edilen görüntüme ile yapılan operasyonları, bu uygulanmadan gerçekleştirilen ameliyatlarla kıyaslayarak, ''Yapılan çalışmalar, bu teknikle yapılan operasyonlarda çıkarılan lezyon-tümör miktarının çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu, çok önemli bir avantaj'' diye konuştu. Ameliyathane içinde hastaya uygulanan MR'ın, Türkiye'de sayılı merkezlerde yapılabildiğini ifade eden Erdoğan, MR'ın manyetik alanla çalıştığını, bu nedenle ameliyathanede tüm sistemin buna göre düzenlenmesi gerektiğini anlattı. Erdoğan, cihazın kendisinin ve sistemin kurulmasının maliyeti artırdığını dile getirerek, ''Sistemin kurulması birkaç milyon doları buluyor. Kurulan sistem, ameliyathanede sürekli kalıyor. İki çeşidi bulunuyor. Biri düşük manyetik alan özellikli MR. Bu, ameliyathane içinde kullanılıyor. Diğeri ise yüksek manyetik alanı olan MR ve genellikle ameliyathane dışında tutuluyor, ayaktan tedavi olan hastalar için de kullanılıyor'' dedi. Özellikle beyin içinden kaynaklanan tümörlerin varlığında ve beyinde önemli yerlere yakın tümörlerde, operasyon esnasında uygulanabilen MR'ın kullanılabildiğini vurgulayan Erdoğan, ''Bu teknik, cerrah için önemli bir yol gösteridir. Asıl önemli olan cerrahın el becerisi, tecrübesi ve bilgisidir'' değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, bu tip bir uygulamanın oldukça pahallı bir yöntem olduğunu, ameliyathanenin biraz dışında bulunan MR'lardan da yararlanılabildiğini belirtti. Erdoğan, ''Bunda da hasta ameliyathanedeyken raylı bir kat üzerinden yandaki MR'a gidiyor. Beyin açıkken hemen MR'ı çekiliyor'' dedi. Cerrahi uygulama tamamlanmadan yapılan görüntülemenin ameliyat süresini biraz uzattığını dile getiren Erdoğan, ancak bu şekilde ikinci bir ameliyat ihtimalinin ortadan kaldırıldığına dikkati çekti.  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:18 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.