ALZHEIMER'DA KAN TESTİ ÜMİDİ

Hürriyet

Kandan Alzheimer riskini ortaya koyan test Türkiye’de kullanılmaya başlandı. İşte detaylı bilgiler.

Testin yapılması için 4 ml. kan yeterli. Yakın zamana kadar bunun için beyin omurilik sıvısında bakılıyordu. Ancak kan testi riskin çok daha kolay bir yöntemle saptanmasına olanak tanıyor.

NÖROLOG Prof. Dr. Türker Şahiner, Alzheimer testinin fonksiyonunu kolesterol testlerine benzetiyor. Kolesterol yüksekliği nasıl kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırıyorsa, amiloid beta 42’nin de normalin üstüne çıkması kişinin Alzheimer riski taşığı anlamına geliyor.

Prof. Dr. Şahiner, "Son araştırmalara göre Alzheimer hastalarının birinci dereceden akrabalarında, henüz hastalıkla ilgili hiçbir bulgu gelişmemişken bile kanlarında bu proteinin oranı yüksek. Nasıl ki kolesterolü yüksek olan herkeste kalp ve damar hastalığı mutlaka gelişmiyorsa, amiloid beta 42’si yüksek olan herkes de elbetteki Alzheimer olmuyor. Ancak test bir riskin varlığını ortaya koyuyor" diyor.

Alzheimer’a neden olan protein belden girilen bir iğneyle alınan beyin omurilik sıvısından ölçülebiliyordu. Nitekim Avrupa Laboratuvarlar Birliği, tanı kılavuzlarına bu testi de aldı. Aynı proteinin kanda aranması ise daha çok yeni, bu kılavuza ne zaman alınacağı henüz belli değil. Fakat Mayo Clinic araştırmacıları beyin omurilik sıvısında bulunan protein ile çok daha basit olan kan testi verilerini kıyasladı. Kandan yapılan Alzheimer testinin farklı olmadığını ortaya koydu.

Prof. Dr. Şahiner:

"Kan testiyle artık rutin olarak ben unutkanım diyen insanlarda veya unutkanlık problemi olmayan ancak ileri yaşlarda demans riskini belirlemek isteyen her yaştan kişinin amiloid beta 42 seviyelerine bakılabilir. Öte yandan amiloid beta 42 seviyesinin düşük çıkması Alzheimer olunmayacağı anlamına da gelmiyor. Çünkü bu değer daha ileri yaşlarda da yükselebiliyor. Test bir kez yapıldıktan sonra oran ister yüksek, ister düşük çıksın düzenli aralıklarla tekrarlanarak takip gerekiyor. Hastalığın kesin tanısı hastanın öyküsüyle konuyor. Diğer tüm yöntemler yardımcı."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.