Alzheimer’ı bitirecek çalışma

ABD’li ünlü psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Norman Moore, beyinde Alzheimer’a yol açan plakları yok eden antikorlar üzerinde çalıştıklarını ve 5 yıl içinde Alzheimer’ın erken evrede tespit edilerek tedavi edilebileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi’nden fahri doktora almak için geçtiğimiz hafta İstanbul’a gelen East Tennessee State Üniversitesi Psikiyatri Departmanı Araştırma Bölüm Direktörü Prof. Dr. Norman Moore, Alzheimer’ı bitirecek çalışmaları Milliyet’e anlattı.

Alzheimer’ı bitirecek çalışmaBeyinde Alzheimer’a yol açan plakları yok eden antikorlar üzerinde çalışma yürüttüklerini söyleyen Moore, çalışmaya ilişkin şu detayları paylaştı:

Hafif evrede önlüyor

“Bağışıklık sistemi üzerinden çalışan antikor dediğimiz yapılar var. Alzheimer yapan yapılar farelere veriliyor, fare antikoru yapıyor. Fareden alınan o yapı insana veriliyor. O antikor vücuda girince beyinde Alzheimer’la ilgili bölgelere gidip o bölgelerdeki Alzheimer oluşturan plak dediğimiz yapıları öldürüyor. Antikor dediğimiz yapılar üç ayda bir veriliyor. Antikor beyne geçiyor, beyindeki o plakları yok ediyor ve böylece Alzheimer yapan plaklar yok oluyor. Buna benzer birçok çalışma yapıyoruz. Birden çok antikor var, bir kısmı tamamlandı ancak bir kısmı halen devam ediyor. Hangisi daha etkili olacaksa o piyasaya sürülecek.”

Alzheimer’ı bitirecek çalışma 2İlk çalışmada hafif düzeydeki ve orta düzeydeki Alzheimer’lar üzerinde testler yaptıklarını kaydeden Moore, tedavinin erken evreye yönelik geçerli olacağını söyledi. Antikorların hastalarda plakları yok etse de hasar gören hafızaya bir etkisinin olmadığını belirten Moore, “Hastalık ilerleyince tedavinin bir etkisi olmuyor. Beyin zaten çok fazla zarar görmüş olduğu için bu plakları beyinden söküp almanın çok fazla bir faydası olmadı. Ama hafif başlangıç evresinde olanlara faydası oldu.

Hafif evredeki Alzheimer hastalarına hiçbir tedavi uygulanmadığında ya da plasebo denilen ilaç verildiğinde Alzheimer’ın etkisine bağlı olarak bellek düşüyor. Ama hafif evredeki hastalara antikor verildiğinde belleklerin korunduğu tespit edildi. Bu tedavi erken evredekilerin Alzheimer’a yakalanmasını önlemiş oluyor” dedi.

Alzheimer’ı bitirecek çalışma 3

‘Önceden biliyoruz’

Moore, kişinin Alzheimer’a yakalanıp yakalanmayacağının artık tespit edilebildiğini de şöyle anlattı: “Alzheimer tanısı olmadan başlıyoruz ki daha çok faydası olsun. Beyindeki bu plaklara yani aslında kişi canlıyken Alzheimer’a yol açan ne kadar plak sahibi olduğunu tespit etmek mümkün. PET yöntemiyle kişinin kaç milyon plağı olduğunu belirleyebiliyoruz. PET’le insanların rastgele filmlerini çektik. Bu kişilerden öldükten sonra beyinlerini incelemek için izin aldık. Beyinleri ölümlerden sonra inceledik. Bu kişilerin kaçında Alzheimer olduğunu tespit etmek için patalojiye ve radyologa gönderdik. Her ikisi de aynı sonucu verdi. Yani bu şu demek: Film kişinin beynini ele alıp incelemiş gibi bize doğru yanıt verdi. Kişinin ölmeden önce PET’ini çekerek Alzheimer’a yakalanıp yakalanmayacağını bilebiliyorsun. Yani insan ölmeden önce tanı koyabiliyorsun. Kişiler Alzheimer olmadan önce yani unutkanlık çok ciddi başlamadan önce bu PET’le kimin Alzheimer olup olmayacağını tespit edeceğiz ve insanlara antikor vereceğiz. Alzhemier o kadar korkulan bir hastalık olmayacak. En az 5 yıl içinde bu tedavinin Amerikan İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanması gerçekleşebilir.”

Prof.Dr. Norman Moore kimdir?

Prof.Dr. Norman C. Moore, Amerikan Doğu Tennessee Üniversitesi Quillen Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nde profesör ve Araştırma Direktörüdür. Tıp alanındaki lisans eğitimini İrlanda’daki Queen’s Üniversitesinde 1964 yılında tamamladı. Aynı üniversitede doktora yaptıktan sonra Londra’da Royal Air Force’da Psikiyatri üzerine eğitimler aldı. Harvard Üniversitesi’nde “Biyomedikal Araştırma Yönetiminde İleri Eğitim Programı”nı bitirdi. Klinik EEG ve Nörobilim dergisinin 10 yıldan fazla bir süre baş editörlüğünü yaptı. ADHD ve depresyon üzerine yapılan çalışmaların iki bilim danışmanından biri olan Moore, birçok saha araştırmasının araştırıcılığını yaptı.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.