Alzheimer'dan korkma geç kalmaktan kork!

Alzheimer'ı ciddiye alıyor muyuz yoksa bu hastalık söz konusu olduğunda geç mi kalıyoruz?

 Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, "Bu noktada önem verilmesi gereken konu unutkanlık değil, patolojik unutkanlık biçimleridir. Bu ayrım önemlidir çünkü sorunun genel düzeyde unutkanlık olarak ele alınması toplumsal bir paranoya zemini oluşmasına neden olur" diyor ve bir tehlikeye dikkat çekerek ekliyor:

'ALTERNATİF TIBBIN YARARI YOK'

"Bundan en fazla yararlanan her zaman olduğu gibi alternatif tıp sektörüdür. Alzheimer hastalığı için alternatif tıp tavsiyelerinin ve yöntemlerinin hastalara sağlayacağı hiçbir yarar yoktur. Ben bu hastalığın öncelikle tıp camiası tarafından ciddiye alınmadığını, toplumun da bunun yansımalarını yaşadığını düşünüyorum. Alzheimer hastalarına tanı koymada öne çıkan 2 uzmanlık alanı nöroloji ve psikiyatridir. Günümüzde bu 2 alanda çalışan küçük doktor grupları dışında Alzheimer hastalığı yeni bilgiler eşliğinde değil, 50-60 yıl öncesinin bilgileriyle değerlendiriliyor. Her 2 tarafta da hastalığa ancak ilerlediğinde tanı konuluyor ve bu tanı bir çeşit kader fermanı olarak görülüyor. Gerek nörolojide gerekse psikiyatride her 2 kesim de mevcut ilaçların yararına inanmadığı için bazen ilaç yazmıyor. Durum böyle olunca bu konudaki son söz 'Toplum ne yapsın!' oluyor."

Alzheimer'dan korkma geç kalmaktan kork!

'ANANAS SUYUNA İNANMAYIN'

Prof. Dr. Tanrıdağ, Alzheimer'ın korkulacak bir hastalık olup olmadığı sorusuyla ilgili olarak "Hiçbir erken tanı girişiminde bulunmadan ve bazı faydalı yaşam tarzı önerilerini dikkate almadan Alzheimer'dan korksak ne olur korkmasak ne olur? Korkunun tek başına alternatif tıp yalanlarının artmasına yol açtığını unutmamak gerek" diyor ve ekliyor:
Alzheimer'dan korkma geç kalmaktan kork! 2
"Bu, havuç suyuyla, ananas suyuyla, siyah üzümle çözülebilecek bir sorun değil. Ortada 100 yıldır çözülmemiş, genetik riskleri tam olarak ortaya konmamış ciddi bir hastalık var. Bilimi, tıbbı reddeden fırsatçı yaklaşımlara prim vermemek en önemli görevimiz. Hastalığın çözüleceği konusunda umudumuzu yitirmemeliyiz. Merak edenler tıp tarihine baktıklarında bütün hastalıkların benzer süreçlerden geçtiğini, çoğunun da bu yoldan çözüldüğünü görürler. Alzheimer da çözüm listesinde. İnsanlık sıtma, tüberküloz, epilepsi, birçok kanser türü ve tedavisi bulunmuş çok sayıda hastalık için az mı bekledi? Biz de bekleyeceğiz."

BEYIN GÜÇLENDİRİCİ TAVSİYELER

 

YAŞINIZI: İNSANI OLMAYIN!

-Hastalıkla ilgili efsanelere inanmayın.
- Yalnız yaşamayın, eve kapanmayın.
- Hep aynı işlerle uğraşmayın, yeni şeyler deneyin.
- Yaşınızın insanı olmayın! Statünüzden sıyrılın!
- Dünyanın merkezinde oturmaktan vazgeçin!
- Mantığınızdan önce duygularınıza güvenin.
- Kontrollü açlık tavsiyesini tutun.
- Alternatif tıbbın hiçbir faydası olmadığını unutmayın.
- Erken emekli olup kabuğunuza çekilmeyin.
- Bulmaca çözecekseniz sudokuyu tercih edin.
- Nefret duygusundan uzak durun, olumlu düşünün.
- Çocukluğunuzun ve gençliğinizin mekânlarına gidin.
- Müzik dinleyin, mümkünse şarkı söyleyin.
- Sabahları ilk işiniz gazete okumak olmasın.
- TV'de haber ve tartışma programlarından uzak durun.
- Daha çok belgesel, dizi, müzik ve yemek programlarını tercih edin.
- Düzenli cinsel yaşamın beyni uyardığını unutmayın.

 

HABERTÜRK


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Şubat 2018Yayınlanma Tarihi:07 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.