Aile tatilinde öfkelenmemek için...

Tatilde elbette sizi sinirlendiren insanlarla vakit geçirebilirsiniz. Ama öfkenizi yenebilirsiniz.

Budistler arasında yaygın bir espri vardır: İnzivaya çekilen bir adam geri döner ve arkadaşlarına aydınlandığını söyler. Arkadaşlarıysa, "Hafta sonunu ebeveynlerinle geçirene kadar emin olma" diye cevap verir. Tatilde elbette sizi sinirlendiren insanlarla vakit geçirebilirsiniz.

Budistler buna, "varlık döngülerinin verdiği acılara sıkışıp kalma durumu" adını veriyor. Kulağa tanıdık geliyor mu? 60 yaşındaki Budizm öğretmeni ve yazar Lama Surya Das, "Tatil sırasında gerginliklerden kurtulamayız. İnsanlar tatil öncesi bazı kararlar verir. 'Amcama kızmayacağım, anneme, babama kızmayacağım' derler" diyor. Peki, bunda ne kadar başarılı olurlar? Akrabalık ilişkilerinde gerginlikleri önlemeye dair önerileri, onlarca yıllık deneyimine ve sağduyuya dayanıyor:

“İÇLERİNDEKİ IŞIĞI GÖRÜN”

Sizi en az sinirlendiren kişinin yanına oturun. Din ve siyasetle ilgili sohbetlere girmekten kaçının. Alkolü ölçülü tüketin. Lama Surya, "Alkol refleksleri zayıflatır. Bu yüzden insanlar daha dikkatsiz davranmaya başlar ve normalde söylemeyecekleri şeyler söyler. Sizi öfkelendiren aile üyeleriyle empati kurmaya çalışın" diyor. Lama Surya, "İçlerindeki ışığı, kutsallığı görün" diye ekliyor. Bunlar işe yaramazsa, kendinize Buda'nın fark ettiği şeyi söyleyin: Hepsi bir yanılsama. Lama Surya, "Elmas Sutra'dan alıntı yapacak olursak: Bu bir rüya, bir fantezi. Bir televizyon dizisi gibi" diyor. "Bu sayede daha çok kahkaha atabiliyorum. Bu meselelerle ilgili bir mizah anlayışınız olmalı ve mücadelenin sürekli olacağını ve bitmeyeceğini kabul etmelisiniz" diyor.

THE NEW YORK TIMES


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.