Aile kavramı zayıflıyor! Herkes aileyi korumalı

Aile kavramı zayıflıyor! Herkes aileyi korumalı. Aileyi korumak günümüzün önemli meselelerinden. Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlattı…

Çağımızın en büyük sorunlarından biri evliliği sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek. Bu konuda özellikle son beş yılda sayısız kitap okuyucuyla buluştu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın kısa süre önce piyasaya çıkan kitabı Hz. Mevlana ile Aile Terapisi de son çıkan yayımlardan biri...

Kuleli Askeri Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitiren ve GATA'da psikiyatri uzmanı olan Tarhan; bilim ve iman dünyasını birleştiren eserleriyle tanınıyor. Bugüne kadar 100'ün üzerinde araştırma makalesi kaleme alan Tarhan, bir bilim insanı olarak insan psikolojisine hakimiyetiyle evlilik ve aile kurumu üzerine oldukça iddialı ve kolaylıkla okunup anlaşılabilen bir kitap kaleme aldı.

"Günümüzde bir medeniyet krizi yaşanıyor. Aileler dağılıyor, çocuk ruh sağlığı sorunları artıyor, nikah karşıtı akımlar artıyor" diyen profesör "Aileyi korumak günümüzün en önemli meselelerinden biri. Hz. Mevlana çağları aşan bakış açısıyla günümüz toplumunun ve bireyinin dönüşümünü sağlayacak anahtarlar sunuyor" diyerek Hz. Mevlana'nın öğretileri üzerinden aile ve evlilik hayatına iddialı bir bakış açısı sunuyor.

Kitapta ağırlıklı olarak Hz. Mevlana'nın hayatından ya da gözlemlediği olaylardan örnekler okuyoruz. Her bir hikayenin ardından da konu edilen sorunun nedeni ve çözümü üzerinde duruluyor. Sonuç olarak dürüst ve samimi ilişki ve iletişim yoluyla sorunların nasıl çözüldüğünün altı çiziliyor. Bir yandan da hikayelerde yer alan istenmeyen özelliklere sahip karakterler vasıtasıyla bu karakterlerin başlarına gelen kötü olaylara vurgu yapılıyor. Aldatma, yalan, samimiyetsizlik, kıskançlık ve benzeri özelliklerin insana ve ilişkilerine aynı zamanda topluma ne tür zararlar verebildiği anlatılıyor.

Ve bu kötü, olumsuz davranış modellerinden kurtulmanın yollarına dair tavsiyelerde de bulunuyor Tarhan. Sonuç olarak modern psikolojiden, hormonların vücut işleyişi üzerindeki etkilerinden ve beyin kimyasından da bilimsel örneklerle tüm bu hikayeler somut verilerle sağlam bir zemine oturtuluyor. İçinde hem bilimin hem de Mevlana öğretilerinin yer aldığı farklı bir kitap elimizdeki. Kitabın piyasada bulunan sayısız kişisel gelişim, ilişki terapisi kitabı arasında gerçek bir uzman tarafından kaleme alınmış olması da dikkate alınması gereken bir özellik elbette.

Sabah Gazetesi


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Aralık 2019Yayınlanma Tarihi:12 Temmuz 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.