Deprem Travma Psikolojisi

Ahlaki gelişime zarar veriyor

Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, ebeveynler, çocuklarının sosyal medya kullanımından endişe duyuyor. Sosyal medya çocukların ahlaki gelişimine zarar veriyor.

Ahlaki gelişime zarar veriyor

 

11 - 17 yaş arası çocuğu olan 1700 kişiyle görüşen araştırmacılar, ebeveynlerin yüzde 55'inin sosyal medyanın çocuklarının ahlaki gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Ankete katılan ebeveynlerin yüzde 93'ü düzenli sosyal medya kullanıcısı olmasına rağmen, sosyal medyanın olumlu etkisi olduğuna inananların oranı yüzde 15'te kalıyor.

Katılımcıların yüzde 40'ı ise sosyal medyayı çocuklar üzerinde potansiyel tehlike olarak görüyor ve endişe duyuyor.

Ankette ebeveynlere, "Siz kendi hesabınızda ne sıklıkla kötü davranış ya da ahlaksızlıkla karşı karşıya kalıyorsunuz?" sorusu yöneltildiğinde yanıt "Ayda en az bir kez" olmuş.

Bu davranışlara verilen örnekler; yüzde 60 öfke ve düşmanlık, yüzde 51 küstahlık, yüzde 43 cehalet, yüzde 36 da nefret içeriyor.

Sosyal medyada en az karşılaşılan olumlu karakter özellikleri olarak ebeveynler şunları gösteriyor: ''Yüzde 24 bağışlama ve kendini kontrol, yüzde 21 dürüstlük, yüzde 20 hakkaniyet.''

Bunun yanında araştırmaya katılanların yüzde 72'si günde en az bir kez olumlu bir mesaj içeriği gördüğünü aktarmış.

Ailelerin sosyal medya üzerinde ayda en az bir kez tanık oldukları olumlu karakter özellikleri ise, yüzde 52 mizah, yüzde 44 yaratıcılık, yüzde 39 cesaret olarak öne çıkıyor.

Morgan, araştırmayla, sosyal medyanın kişinin karakteri ve ahlaki değerleri arasındaki ilişkiyi anlamaya çalıştıklarını söyleyerek, yapıcı bir bakış açısı sunmayı amaçladıklarını belirti.

"Sosyal medya hayatımızda önemli bir yer kaplıyor, bu ilişki hakkında daha fazla şey öğrenmek bizim için önemli. Bu sayede faydalarını maksimize edebilir ve tuzaklarından kaçınmayı sağlayabilir. "

NTV

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Teknolojiyle beraber hayatın bir parçası haline gelen dijital oyunlar, özellikle çocuk ve ergenlerde bağımlılık riski oluşturuyor.
  • Davranışsal bağımlılıklar arasında yer alan oyun bağımlılığında bilgisayar ve cep telefonlarının önemli tetikleyiciler olduğunu kaydeden Psikiyatri Uz
  • Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, sosyal medya mecralarının yanı sıra mobil oyunların da önemi günden güne artıyor.
  • Tablete alışan çocuklar okula başlayınca kalem tutamıyor mu?
  • Eşimle 10 yıllık evliyiz. 2. senesinde bilgisayarda seks sitelerine girmeye başladı. Hala devam ediyor. Bu son 2 sene içinde de beni aldattı. Güven ko
  • Sosyal medya dedektiflik yaptırıyor! Toplumun yüzde %59’u, eşini sosyal medyada kontrol ediyor!
  • Randevu Al