Ağrı kesici acıyı da zevki de azaltıyor

Yeni bir araştırma parasetamolün ağrı ve acının yanı sıra zevki de azalttığını ortaya çıkarttı.

ABD’deki Ohio State Üniversitesi’nden bilim insanları dünyanın en yaygın reçetesiz ağrı kesicilerinden biri olan Parasetamol’ün ağrı ve acıları azaltmanın yanı sıra zevk alma duygusunu da köreltiyor olabileceğini ortaya çıkarttı. Uzmanlar daha önce Parasetamol’ün duygusal acılar üzerinde de kısmen etkili olduğunu tespit etmiş ancak ilacın zevk alma duyusu üzerindeki etkilerini dile getirmemişti.

PARASETAMOL AĞRI KESİCİ DEĞİL DUYGU HAFİFLETİCİ

Psychological Science isimli akademik dergide yayınlana son araştırmayı gerçekleştiren sosyal psikolog Geoffrey Durso “Parasetamol belki de bir ağrı kesici değil de çok amaçlı bir duygu hafifleticidir” dedi. Durso araştırma kapsamında 82 deneğin yarısına Parasetamol içeren bir hap, diğer yarısına ise placebo verdiğini ve tüm deneklerden bir grup fotoğrafı onlar üzerinde pozitif ya da negatif duygusal etki uyarınca -5 ile +5 arasında puanlamasını istedi.

MUTLULUĞA VE MORAL BOZUKLUĞUNA KAYITSIZLAR

Araştırmacı, plasebo yerinde Paracetamol alan deneklerin fotoğraflara gösterdikleri tepkilerin çok daha zayıf olduğunu belirtti. Independent gazetesine konuşan Durso “Onların hem mutlu görüntülere gösterdikleri olumlu tepki hem de moral bozucu görüntülere gösterdikleri olumsuz tepki ilaç sayesinde azaldı” dedi.

BBC


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:16 Nisan 2015Yayınlanma Tarihi:18 Nisan 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.