Ağrı hissetmeyen insanlar

Devamlı ağrı çekmek insana fazlasıyla eziyet verir, ama hiç acı/ağrı hissetmemek de sağlıklı bir durum değil. Bazı insanlar yaralansalar bile acı hissetmiyor.

Devamlı ağrı çekmek insana fazlasıyla eziyet verir, ama hiç acı/ağrı hissetmemek de sağlıklı bir durum değil. Bazı insanlar yaralansalar bile acı hissetmiyor.

agriinsanBilim insanları bu tür vakaların bazılarında bir mutasyonun sorumlu olduğunu saptadı. SCN11A genindeki değişim, sinir hücrelerinin içindeki bir sodyum kanalının aşırı işlemesine neden oluyor diyor Jena Üniversitesi’nden Enrico. Buna bağlı olarak da sinir hücresi aşırı derecede çalışmaya başlayarak kendini yenileyemez hale geliyor ve fonksiyonu zayıflıyor. Söz konusu hücreler sırt omuriliğinde, yani ağrı sinyallerini beyne ileten merkezde yer alıyor. Bilim insanları bu sonuca, hiçbir acı veya ağrı hissetmeyen dört yaşındaki kızın yardımıyla ulaşmış. SCN11A genindeki mutasyon bu kızda saptandıktan sonra, laboratuar fareleri genetik değişimden geçirilerek incelenmiş. Deneyler sayesinde bu sinir hücresinin mutasyon yüzünden işlevini ne şekilde kaybettiği görülmüş (Nature Genetics). Bulgu aslında sürpriz olmuş. Çünkü kanalın aşırı derecede çalışması, tam tersi bir etki yapmalıydı. Nitekim bu tür aşırı işleve bağlı hastalıklar insanların daha fazla ağrı hissetmelerine neden olur. Fakat bu vakada durum farklıydı. Yeni bir vaka arayışı bilim insanlarını aynı mutasyona sahip İsveçli bir çocuğa ulaştırmış. Genetik değişim birden bire ortaya çıkmış ve çocukların ailelerinde tespit edilmemiş. Yine de bu mutasyonun çocuklara kalıtım yoluyla geçtiğini belirtiliyor. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:01 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.