ZAYIF KALMANIN 6 KURALI

Hürriyet Aile

Kilo kontrolü ile ilgili sorun yaşıyorsanız bazı püf noktaları bilmeniz bu konuda size yardımcı olacak.

 


1- Yağlı yiyeceklerin enerjisi yüksektir. İlk dikkat edilecek nokta fazla yağlı yiyeceklerden kaçınmaktır. Birçoğumuz kızartma yemediğimiz veya ekmeğimizin üzerine yağ sürüp yemediğimiz zaman az yağlı yediğimizi düşünürüz. Bir de gizli yağı yüksek yiyecekler vardır, bu tür yiyecekleri fark etmeden yediğimizde de çok fazla kalori alırız.

Örneğin; kremalı çorbalar, kıymadan yapılan kebaplar, pastane simitleri, kremalı hazır dondurmaları sık tüketirsek kilo kontrolünde sorun yaşayabiliriz. Bir yiyecek çok yumuşaksa, ısırdığımızda ağzımızda dağılıyorsa, elimize aldığımızda elimizde yağ bırakıyorsa çok yağlı bir yiyeceği tüketiyor olabiliriz. Evde yemek yaparken, 1 kg sebze yemeğine 2 yemek kaşığı yağ koyarsak, etli yemekleri yaparken ekstra yağ eklemezsek daha sağlıklı ve hafif yemekler yapmış oluruz.

2- Porsiyon büyüklüğünü doğru ayarlayabilmek çok önemlidir. Evde yemek yerken büyük servis
tabakları yerine pasta tabağı kullanmak hem gözümüzü doyurur hem de daha az yemek tüketmemizi sağlar. Dışarıda servis edilen yemeklerin porsiyonu çok büyüktür ve ev yemeğine göre daha yağlıdır. Dolayısı ile mümkün olduğu kadar evde yemeyi tercih etmek daha iyi olur.

3- Özellikle karbonhidratlara karşı uyanık olmak gerekir. Bazılarımız hiç ekmek yemeyerek zayıflamaya çalışır. Bu yanlıştır. Ekmek en temel besin maddelerinden biridir ve günlük beslenmede muhakkak olmalıdır. Pilav, makarna, kuskus, kuru baklagiller, börekler, pastalar, tatlılar, unlu çorbalar da ekmek kalitesinde besinlerdir. Bu besinleri ekmekle birlikte tüketmemek gerekir. İçecek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları ve light ürünleri tercih etmek daha iyi olur. Alkol içeren içeceklerin, gazlı içeceklerin enerji değerinin yüksek olduğu bilinmelidir.

4- Acıktığımızda vücudumuza cevap vermemiz gerekir. Acıkmak tıpkı uykumuzun gelmesi, tuvalet ihtiyacımızın gelmesi gibi fizyolojik bir durumdur. Açlığımızı ertelersek bir sonraki öğünde iki kat daha fazla tüketiriz. O nedenle acıkınca muhakkak bir şeyler yenmelidir. Örneğin; 1 bardak ayran veya 1 tane meyve de vücuda cevap vermek anlamına gelir.

5- Günlük hayatımızda mutlaka hareketimizi artırmamız gerekir. Hareket etmeden az yiyerek zayıfladığımızda yağ dokusu kaybımız daha az olur daha çok kas ve su kaybederiz. Bu da dolaylı olarak metabolizma hızımızı yavaşlatır ve tekrar kilo alımı daha çabuk olur. Hareket hayatımızın bir parçası olsun. Her yere yürüyerek gitmeye çalışalım, asansörleri hayatımızdan çıkaralım. Mümkünse haftada en az 3 gün, 40 dakika tempolu yürüyelim.

6- En önemli kural sabırlı olmaktır. Kiloları bir günde almadığımıza göre bir günde de veremeyiz. Ayda 2,5 kg-4 kg arasındaki kilo kaybı sağlıklıdır. 10 kg vermek için 4 ay gibi bir süreyi hedeflemek daha doğru olur.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.