YETERSİZ UYKU ÖLDÜRÜYOR!

MEDICAL NEWS TODAY

Uykuda çalışmaya devam eden beyin, anıları düzenleyip yapılandırırken hatıraları da güçlü tutuyor.

 


Yaşamımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Öyleyse bu önemli bir amaca hizmet etmeli değil mi?

Bilim adamları uykunun hatıraları güçlü tuttuğunu, sonradan yeniden erişilecek şekilde onları beyinde sabitleştirdiğini saptadılar. Yapılan yeni bir araştırma uykunun hatıraları yeniden organize ettiğini, emosyonel detayları seçip onları yeniden şekillendirerek, yeni ve yaratıcı fikirler üretmenize yardımcı olduğunu saptadılar.

Notre Dame Üniversitesi'nden Jessica D. Payne'e göre uyku, anıları yeniden düzenleyip onları yeniden yapılandırıyor.

Payne ve meslektaşı Kensinger uyku sırasında hatıralara neler olduğunu araştırdılar. Ve insanların en fazla hatıraların emosyonel kısmına odaklanma eğiliminde olduklarını saptadılar.

Söz gelimi, deneklere araba enkazı gibi, emosyonel nesneler içeren bir sahne gösterildiğinde, özellikle gece uykusundan sonra, diğer detaylardan daha fazla emosyonel nesneyi anımsama eğiliminde oldukları görüldü. Araştırmacılar aynı zamanda uyku sırasında beyin aktivitesini ölçtüler ve emosyon ve hafızayı sağlamlaştırmada rol oynayan beyin bölgelerinin aktif olduğunu saptadılar.  

UYKU YARATICI FİKİRLERİN BESLEYİCİSİ


Hiç kuşkusuz hızlı tempolu günümüz yaşantısında, en fazla yitime uğrayan şeylerden bir tanesi de uykumuz. Uykuda beynimizin atıl kaldığı şeklindeki temelsiz anlayış bunda rol oynuyor. Oysa biz fark etmesek bile uykuda beynimiz oldukça meşgul.

Sadece hatıraları sağlamlaştırmakla kalmıyor, onları organize ediyor, en çarpıcı bilgileri seçip işleme tabi tutuyor. Araştırmacılar ortaya çıkan yaratıcı, yeni fikirlerin altında bunun yattığına inanıyorlar.

Araştırmacılara göre öldüklerinde zaten uyuyacaklarını söyleyen insanlar halihazırda güzel düşüncelere sahip olma becerisinden kendilerini mahrum bırakıyorlar. Daha az uyuyarak hayatlarını bir şekilde sürdürseler bile, uykunun bilişsel beceriler üzerindeki önemli etkisinden yoksun kaldıkları bir gerçek.  


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.