TÜRKİYE' NİN İLK NÖROPSİKİYATRİ HASTANESİ AÇILIYOR

TÜRKİYE' NİN İLK NÖROPSİKİYATRİ HASTANESİ AÇILIYORHÜRRİYET Füsun Saka fsaka@doganburda.com

Yaklaşık 7 bin metrekarelik kapalı alanı olan Türkiye'nin ilk Özel Nöropsikiyatri Hastanesi yakında açlıyor.

Türkiye’de psikiyatrik tedaviye ihtiyaç duyan hasta sayısı çoğalırken, onları tedavi edecek doktorların sayısı aynı oranda artmıyor. Ayrıca, bu alandaki sorunlar saymakla bitecek gibi de değil. Örneğin Psikiyatrik Acil Servis kavramı son zamanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından ele alınmaya başlansa da yeterli hekim ve yatak bulunmadığı için bu alanda büyük sorunlar yaşanıyor. Psikiyatrik tedavi alması gereken çocuklar için de çok fazla hastanede seçenek bulunmuyor. Çocuk psikiyatri yatağı, İstanbul’da Cerrahpaşa Hastanesi ve Bursa’da bir hastanede bulunuyor.

İşte tüm bu ihtiyaçları değerlendiren Memory Center Türkiye Kliniği’nin sahibi Prof. Dr. Psikiyatr Nevzat Tarhan, İstanbul’da yepyeni bir Nöropsikiyatri Hastanesi NPİstanbul’u açıyor. 7000 metrekarelik kapalı alanı olan Türkiye'nin ilk Özel Nöropsikiyatri Hastanesi olma özelliğine sahip 50 yataklı hastanede hastalar için çok özel ve yeni olanaklar sunuluyor.

Hasta odaları ev, koridorlar sokak gibi…

Hastanenin yöneticisi Dr. Arslan Taşdemir, klasik hastane görünümünden tamamen uzak olacak NPİstanbul ile ilgili olarak şunları anlatıyor. “Burada hasta odaları ev, koridorlar sokak gibi dizayn ediliyor. Zaten yönetmelikte psikiyatri hastalarının odalarında kendilerini zarar verecek herşeye engel olunur. Odalar ubna göre dizayn edilir. Bizde de bu önlemler tamamen var ama eşyalar öyle dizayn edildi ki, hasta hastane odasının soğukluğunu hissetmeyecek. Örneğin, karyolalar deri kaplamalı. Nevresimler, işlemeli, çiçekli ve rengarenk. Hastaların odasında dolabı, televizyonu ve telefonları var ama bu telefonlar şarjlı olarak hemşirelerde bulunacak. Banyolarında ayna var ama kırılmaz ekrilik malzemeden. Koridorlarda duvarları, tuğla görüntülü malzemeden yaptık. Sokak mobilyası gibi oturma grupları konulacak. Banklar olacak.”

Bir araştırma hastanesi olacak

NPİstanbul, hastalara sunduğu olanaklar açısından ayrılacıklı olacağını iddia ediyor ama en iddialı olduğu alan ise teknolojiye yaptıkları yatırımlar. Çünkü özellikle bilgisayar teknolojisinin gelişmesi, tüm tıp dallarının bir çok alanda yenilikler yapmasına neden olurken, psikiyatri maalesef teşhis ve tedavide bu gelişmeden mahrum kalmış durumda.

Dünyada psikiyatri kongrelerinde sunulan bir çok çalışmada Fonksiyonel MR ile yapılan araştırmaların sonuçlarının açıklandığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan , “Biz de bu hastanemize Fonksiyonel MR cihazı aldık ve psikiyatrik hastalıkların teşhisinde ve seyrini izlemede kullanacağız. Bu sayede araştırma ve yayın yapacağız. Bu çok bakir bir alan çünkü. Fonksiyonel MR’ı Türkiye’de şu anda sadece beyin cerrahları kullanıyor. Oysa, görsel ve işitsel uyaranlar vererek hastanın beyin aktivitesini görüntülemek ve bazı psikiyatrik hastalıklarda beyin aktivetelerinin farkını keşfetmek mümkün. MR ile yapılan çalışmaların sonuçlarına göre; depresyonda, şizofrenide hastaların beyin aktivitelerinin farklı olduğu görülmüş. Psikiyatri artık teknoloji desteği ile açılım yapıyor. Bizde buna ayak uydurmalıyız” diyor.

NPİstanbul ve tedavi seçenekleri

Beyin işlevlerini ölçerek tanı ve tedavi
Tedavi öncesi ve sonrası biyolojik ölçümlerle değerlendirme yaparak ve işlevsel beyin görüntülemelerini kullanarak hastalar izlenecek.
Nörobiogeribildirim

Kişinin stresin bedensel belirtilerine yönelik farkındalığını artırarak bu belirtileri kontrol etmesine, bir anlamda da psikolojik olarak gevşeyip rahatlamayı öğrenmesine yardımcı bir teknik kullanılacak.
Bio-psiko-sosyo-spiritüel yaklaşım
Beden ve ruh sağlığı ile birlikte çevre, aile, iş ve manevi yaşam bütünselliğini göz önüne alınacak.
Ruh sağlığında medikal bakışı önemsemek
Psikiyatrik değerlendirme nörolojik ve dahili değerlendirme ile birlikte ele alınacak.
Tanı ve tedavi protokollerine uygun yaklaşım
Uluslararası geçerliliği olan ve standartlara uygun klinik rehberleri ve tedavi protokoller uygulanacak.
Düsünce teknolojisinin kullanımı
Bilgisayar ortamında CEEG ile beyin dalgalarını gözleyerek kişinin bunları geribildirim aracı olarak kullanması sağlanacak.
Nöropsikolojik "Check up" uygulaması
“Kalp check up
'

i gibi "ruhsal ve sinirsel check up" uygulayarak kişinin ruhsal ve zihinsel durumunu taramadan geçirilecek.
Bilgisayarlı eğitim modüllerinin kullanımı
Bilgisayar ortamında psikoteknik inceleme ile belirlenen ve işlevsel yetersizlik saptanan alanlarda zihinsel performans arttırılacak.
Stres yönetiminde ileri teknoloji kullanımı
Cilt ısısı, cilt direnci, solunum sayısı, kalp atım sayısı ve beyin dalgalarıni bilgisayar ekranında göstererek kişiye bedenini kontrol becerisi kazandırılacak.
Çalışana psikolojik destek uygulamaları
Kurumsal araştırma-analiz hizmetleri ve kişisel-yönetsel gelişim programları vasıtasıyla kurumlarda bireysel, yönetsel ve örgütsel gelişime destek sağlanacak.
Toplumu bilgilendirme çalışmaları
Görsel ve yazılı basın, internet, kültür merkezleri, okullar, işyerleri gibi yerlerde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantıları yoluyla toplumun ruh sağlığı alanında aydınlanmasına katkıda bulunulacak.
Kişisel gelişim programları
Psikolojik sorunların giderilmesiyle yetinmeyip kişinin potansiyelini harekete geçirerek yaşam kalitesinin ve özgüvenin arttırılması doğrultusunda çalışmalar yapılacak.
Uyku Laboratuvarı
Uykunun tam olarak değerlendirilmesinde hasta ve yakınlarının sağladığı bilgiler; polisomnografiden elde edlen veriler ve diğer fizyolojik değerlendirmeler esas alınacak

KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.