TAŞ DEVRİ'YLE BIRAKTILAR

Sabah

Diyabetliler, "Taş Devri" denilen diyete göre, sabah yumurta serbest, öğlen istendiği kadar et yiyebiliyor.

 


Tip 2 diyabet hastaları, et ağırlıklı diyetle şekerini insülin kullanmadan kontrol ediyor. "Taş Devri" denilen diyete göre, sabah yumurta serbest, öğlen istendiği kadar et yenebiliyor

Tip 2 diyabet hastaları, "Taş Devri Diyeti" olarak da bilinen protein diyeti ile insülini bıraktı. Bu diyete göre sabahları yumurta serbest, öğlen yemeğinde istenildiği kadar et yenebiliyor. Endekronoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan onlarca diyabet hastasına bu diyeti uygulayarak başarı sağladı. Mocan'ın hastaları arasında 100-200 ünite insülini yavaş yavaş azaltıp bırakan var. Bu hastalar bir yıllık süre içinde ölçümlerini yapmayı sürdürecekler ancak diyete bağlı kaldıkları süre içinde tekrar insülin kullanmaları beklenmiyor. Bu özel diyet için hastalara önce özel beslenme programları ayarlanıyor. "Taş Devri Diyeti" olarak bilinen protein ağırlıklı beslenme modeli öğretiliyor. Kolesterol sorunu olmayan hastalar bu diyeti kolaylıkla uygulayabiliyor. Diyet, hastalara yavaş yavaş kilo verdirirken, şeker düzeylerini kontrol altına alıyor. Karbonhidrat alınmadığı için hızlı şeker oynamaları yaşanmıyor.

SÜREKLİ TOKLUK HİSSİ...


Bu diyette yağsız süt ve peynir kullanılıyor, sabah kahvaltısında yumurta ve en fazla bir dilim ekmek var. Öğlenleri köfte yok, istendiği kadar ızgara et yenebiliyor. Ancak karbonhidrat alınmıyor. Böylece hastaların sürekli tok olması sağlanıyor. Bu diyet, yemek öncesi insülin alınmasını bir süre sonra gereksiz kılabiliyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, "Gıdaların bağırsakta emilimini azaltmak için bir ilaç kullanıyoruz çünkü besinlerin yavaş yavaş emilmesi lazım. Bu, yağların birikimini önlüyor.

Mine emilimini azaltıcı ilaç da veriyoruz. Böylece karbonhidratların şekeri hızlı yükseltmesi engelleniyor. Spor yapmalarına gerek yok, sadece günde yarım saat yürüyüş yeterli" diyor. Bu diyeti ancak Tip 2 diyabet hastalarına uygulayabildiklerini anlatan Prof. Dr. Ziya Mocan, "Diyetin doktor kontrolünde sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Bu hastaların çoğu insülin kullandıkları için kilo alıyordu ve kilo aldıkları için insülin miktarlarının artması gerekiyordu. Bu kısırdöngüyü kırdık. Şeker ölçükleri, insülini bıraksalar bile bir yıl boyunca sürecek" diye konuşuyor.

25 yıllık hastalar kilo verirken iyileşiyor


 59 yaşındaki, 14 yıllık şeker hastası Şemim Arısan, 2 ayda 71 kilodan 64'e düşerek insülini bıraktı.

Müjdelen Olgaç 59 yaşında, 8 yıldır şeker hastası. 101 kiloydu, 4 ayda 21 kilo verdi, şu an 80 kilo. Şekeri 330 civarındaydı. Günde 44 ünite insülin kullanıyordu. Tedaviye başladıktan 1.5 ay sonra insülini bıraktı.

 66 yaşındaki Gülsen Yaka tam 25 yıllık şeker hastası. Diyete başlayalı bir ay oldu. 15 günde 78 kilodan 75 kiloya düştü. Haşimato hastalığı ve hipotiroidi de var. Şekeri 200'lerden 100'lere düştü ve insülin dozu da 20 günde 98 üniteden 12 üniteye indi. İnsülini bıraktı, kontrolleri sürüyor. 10 kilo daha vermesi planlanıyor.

Nükhet Aktan 142 kilodan 112'ye düştü. Günde 100 ünite insülin kullanıyordu, şimdi 48 ünite kullanıyor. Hedef, 50 kilo daha verip insülini bırakması.

Perihan Öztaşkın 25 yıllık şeker hastası. Günde 200 ünite insülin kullanıyordu. Şu an 100 ünite kullanıyor.

Halise Çalışır 3 yıllık şeker, 6 yıllık tansiyon hastası. Bir ay önce diyete başladı. 95 kilodan 90 kiloya düştü. Şekeri 200 civarındaydı. 36 ünite insülin kullanırken şimdi şekeri 100'lerde ve insülini 10 üniteye kadar düştü. Yakında insülini bırakması hedefleniyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.