Sigara ve Hipnoz

HİPNOZLA SİGARA BIRAKILIR MI?

Günümüzde sigara içmenin gereksiz bir alışkanlık olduğu, sağlığa zarar verdiği ve kişiyi ikinci sınıf bir vatandaşa dönüştürdüğü kabul edilmektedir. Hemen hemen hergün sigara alışkanlığı nedeniyle sağlığını kaybedenlerin kazandıkları rekor tazminatlar medyada duyurulmaktadır. Bilim ve teknoloji ilerledikçe, laboratuar araştırmaları geliştikçe, tütünün zararları ve gereksizliği daha da açığa çıkmaktadır. Herhangi bir nedenle olursa olsun, daha genç yaşlardan başlayarak kazanılmış bu alışkanlıktan kurtulmak yüzmilyonları ilgilendirmektedir. Gerçekten, sigara bırakıldıktan en geç beş gün sonra bedensel ihtiyaç sıfıra inmektedir. Çeşitli metot ve uygulamalar sigaraya son verme isteğine cevap vermeye çalışmaktadır.

Sigara ağırlıklı bir psişik alışkanlıktır. Bu alışkanlıktan kurtulmak isteyen kişi kendi özgür irade ve arzusuyla bırakmaya çalışır. Ne var ki bazen bu istek olumlu sonuçlanamaz. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde daha çok olmak üzere sigara ikram vesilesi olduğundan bireyi zorlamaktadır. Sigara, uyuşturucalarda görülen bağımlılık ve yoksunluk duygusu yapmaz. Aradaki bağ tamamen psikolojik ve biraz da fizyolojiktir. Sigarayı bırakmanın temel kuralı sigarayı bırakmaya karar vermekle başlar. Birey kendi iradesiyle de bırakabilir, ancak herkes bunu başaramaz. İşte o zaman bir aracıya, bir rehbere ihtiyaç vardır. Alışkanlığı zihninden silip atmada hipnoz iyi bir aracıdır, uygulayan ise kişinin istemini pekiştiren rehberdir. Bu güne kadar Bilinçli Hipnoz Merkezi olarak yüzlerce sigara bırakma olayına katkıda bulunduk. Yüzde 90'lara yaklaşan bir oranda başarabildik. Şimdi sizlere birkaç hipnozla sigara bırakma olayından bahsederek bir sigara bırakma seansında telkin kalıbına vereceğim.

A.O., Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşayan ve turizm sektöründe çalışan 53 yaşlarında bir kişiydi. 4 Şubat 1992 günü bir diş hekimi arkadaşımın aracılığıyla merkezimize başvurmuştu. Kendisiyle yapılan ön görüşme sırasında şu bilgileri öğrendik: Sigarayı bırakmak zorundayım. Doktorlar bırakmazsam yaşamımın sona ereceğini söylediler. Yapılan laboratuar tetkiklerinde, ciğerlerim kapkara, galiba kanser olmuşum. Sigarayı bırakmak istiyorum ama, bugüne kadar başaramadım. Turistik bir işletme yönetiyorum. Tesise daha çok yabancılar gelir. Birgün iki yabancının konuşmalarına kulak misafiri oldum. "Sigara ancak ve ancak hipnozla bırakılır" diyorlardı. Bunu öğrenince bir diş hekimi arkadaşım aracılığıyla size ulaştım.

Gerçekten, sağlık ve yaşam isteği, sigarayı bırakma kararını perçinlemişti. İstanbul'da kaldığı dört gün içerisinde Bilinçli Hipnoz uygulanarak yapılan beş seans içerisinde kendisine oto hipnoz öğretildi. Oldukça derin hipnoza giriyordu. Bu sayılı günlerde kazanılan başarı günümüze kadar ulaştı. 4-5-6-9 Şubat 1992 günleri yapılan hipnoz seanslarından sonra aramızdaki irtibat koptu.

KIBRIS'TA BAŞKA TİRYAKİLER

Yanılmıyorsam birkaç yıl geçmişti. Merkezin telefonu çaldığında arayanın Kıbrıs'tan A. olduğunu öğrendik. "Çok mutluyum o günden bu yana sigarayı hiç aramadım. Bir yıl sonra ciğerlerim yeni tetkiklerle tertemiz çıktı. Bende kanser yokmuş, size çok teşekkür ederim. Sizden bir ricam var. Kardeşim A., kalp hastası. Çok sigara içiyor. Bırakmak zorunda. Kendisini yeni ikna edebildim. Lütfen acele randevu verir misiniz?" diyerek görüşmemizi tamamlandı.

Randevu günü A. Bey eşi ile gelmişti. Oldukça araştırıcı ve bu konuda isteksizdi. "Kardeşim biletimi aldı. Beni yolladı. O bıraktı ama ben bırakabilir miyim?" diye isteksizce sözlerini bitirmişti. Her çalışmada olduğu gibi hipnoz prensipleri anlatılarak güveni kazanıldı. İstanbul'da kaldığı üç gün içerisinde seanslar uygulandı. Kıbrıs'a dönerken etkilenmişti ama hâlâ tereddütleri devam ediyordu. Kendisine başaracağı söylenerek, gerekirse telefonla araması istendi.

Birkaç gün sonra A. Bey arayarak "Artık Sigarayı kestim, içmiyorum. Sizi Kıbrıs'a eşinizle davet ediyorum. Bekliyorum". diyordu.

A. Bey ve A. Bey birkaç dostlarını daha yolladılar. Onlar da başarmıştı. Israrlı davetler devam etti. Kesinlikle bekliyoruz, diyorlardı. Kasım 1994'de Kıbrıs'a gitme fırsatı yakaladım. Sözde bir haftalığına gidip tatil yapacaktık...

A. Bey ve eşi bizi havaalanından karşılayarak motele götürdüler. Daha motelden içeri girince pek çok kişinin bizi beklemekte olduğunu gördük. Dinlenmeye vakit yoktu. Akşam serinliğinde bir mayalanma toplantısı yaparak Bilinçli Hipnozu anlattık. Katılanların çoğu sigarayı bırakmak istiyordu. Başardılar da. Çünkü iki kardeş, katılımcıları önceden hazırlamışlardı. Seansa alınanlar bilinçli ve gönülden istekliydi. Bilinçli Hipnoz uyguladığımız yirmi kişiden 19'u sigarayı bırakmıştı. Son kişi ise, özel nedenlerle bırakmayı ister gözükmesine rağmen direniyordu. Bu hanım hastamızı sıkıştırınca nedenini anladık. Evde, eşi ve çocukları sigara içmesini istemiyor, onu "sadece ve sadece balkonda içebilirsin" diyerek cezalandırıyorlardı. Şimdi olay anlaşılmıştı. Balkonda içme cezasını sindiremiyordu. Seans sırasında hatırıma geldi: "Bak sana ceza vermişler evin hiçbir yerinde içirtmiyorlar. Sen de onlara ceza verebilirsin. Balkonda kimse sigara içimez diyebilirsin. İstersen bir kağıda bu balkonda kimse sigara içemez diye yazıp altına da imzanı koyabilirsin", demiştim. Bu telkinden sonra o da sigarayı bıraktı.

ÇOK KISA SÜREDE UZUN MESAFE

Kıbrıs'ta bulunduğum hafta Perşembe gecesi A. Beyin tesislerinde akşam yemeğine davetli idik. Akşam yemeğinde A. Bey'in yakın dostu ve tesisin mimarı Alman arkadaşı yanımda oturuyordu. Kendisiyle İngilizce anlaşarak hipnoz konusundaki düşünceleri tartıştık. Yemeğin sonuna doğru; "Ben de çok sigara içiyor ve bırakmak istiyorum" diyordu. Süre daralmıştı. Cumartesi Türkiye'ye dönecektik. Çaresiz Cuma günü akşamüzeri beşte gel bir Finlandiyalı hanıma hipnoz seansı yapacağım izleyebilirsin, dedim. Cuma günü vaktinde gelerek seansı izledi. Arzuluydu, sürenin kısa oluşuna ve eksik kalacağına itirazımı kabul etmedi. -gerekirse İstanbul'a gelirim, diyordu. Kendisini hipnoza alarak bu istekliye sigarayı terkle ilgili telkin uygulamaya başladım. Seans bitince "Sabah erkenden gel iki seans ard arda tekrarlayacağım" dedim.

Sabah saat dokuzda gelmişti. Ne oldu diye sorduğumda. "Hayret ben iki paket sigara içerim. Akşamdan beri iki tane bile içemedim" deyince yolu kolaylamıştık. Dokuzda ve on birde yapılan iki seanstan sonra yola koyulduk. Aradan altı ay geçmişti. Almanya'dan aramış o günden beri sigarayı içmediğini ve aramadığını ifade etmiş ve Alman arkadaşlarını yollamaya başlamıştı.

SİGARA İLE İLGİLİ BİR TELKİN ÖRNEĞİ:

Gönüllü, istenilen hipnoz derinliğine ulaşınca sigara ile ilgili telkine başlanır. "...Sigaranın sağlığa zararlı gereksiz bir alışkanlık olduğunu hiç unutmayacaksınız... Sigara zehir gibi acı, damarları daraltan bir alışkanlık... Bu andan itibaren sigaradan zevk ve tad almayacaksın... Zehir gibi acı bulacaksın... Sigara içmeden de yaşantını sürdürebilirsin... Kendi sağlığın ve istediğin için bırakacaksın... Bahane aramadan sigarayı bırakabilirsin... Ne sinirlerin bozulacak, nede iştahın açılacak... Sigara içenlerin yanında rahatsızlık duyacaksın... Hemen o yeri terkedeceksin... Farkında olmadan eline alıp dudağına götürdüğünde, dudaklarına değer değmez ateş değmiş gibi rahatsız olacak fırlatıp atacaksın... farkında olmadan çektiğin nefesleri zehir gibi acı bulacak, gözün yaşaracak, öksürüp aksıracaksın. Sigara olmadan da yaşantını sürdürebilirsin. Sen ikinci sınıf insan değilsin... İstediğin için bırakacak ve terk edeceksin. Yaşantın değişmeden terk edeceksin..."

Hipnozun ikinci adımında konsantrasyon derinleştirilerek sözlerimi benden sonra tekrarlayarak "benimse" komutu verilir. Bu defa benzeri telkin kalıbı. "Sigarayı içmeyeceğim. Zehir gibi acı bulacağım. Sigara sağlığı zararlı gereksiz bir alışkanlık. öksürten, aksırtan zehir gibi acı bir alışkanlık. Terkediyorum bahane aramadan terkedeceğim..." gibi gönüllü ağzından tekrarlatılır.

Seansın üçüncü ve son bölümünde. Gönüllü rahat ve huzur dolu nefesler alırken hipnozitör başaracağını ifade eden bir tonla motivasyonu destekler. "Sen güçlüsün... İstediğin ve inandığın için bırakacaksın. Gerçekten sigara gereksiz bir alışkanlık... İçmesen de olur. Zehir gibi acı... Sen ikinci sınıf insan değilsin... Hemen bu andan itibaren bırakabilirsin", gibi ifadeyle seans sonlanır. Birkaç seans sonra sigara bırakılmış olmalıdır. Hâlâ bitmediyse, nedeni araştırılmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Mayıs 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.