STRESLİYKEN KAHVE İÇMEYİN!

A.A

Yaşamın bir parçası haline gelen stres, insan sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biri.

 


Strese bağlı olarak aşırı tüketilen kahve ve alkol sizi hastalıklara bir adım daha yaklaştırabilir. Bu hastalıklardan biri de göz tikleri.

Tikler (istemsiz hareketler) sıklıkla göz kapaklarını, bazen de gözün kendisini etkileyebilir. Göz kapaklarındaki tikler en hafif hali olan göz seğirmelerinden, günlük hayatı etkileyen göz kapağı kasılmalarına kadar farklı yoğunlukta görülebilir.

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Beden, göz seğirmelerinin genellikle masum bir problem olduğunu ve sıklıkla yetişkin yaşlarda görüldüğünü belirtiyor. Kesin nedenleri net olarak bilinmemekle birlikte aşırı stres, kahve ve alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.

Bazı hastalarda ise göz kuruluğu, alerjisi veya enfeksiyonlarına bağlı olarak ta görülebilir. Beden'e göre bu tür seğirmeler genellikle geçici olup, uzun süren durumlar dışında tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiren seğirmeler için, sıcak kompres, Botoks enjeksiyonu veya bazı diğer ilaç tedavileri kullanılabilir.

GÖZ TİKLERİ GENELLİKLE GEÇİCİ

Göz kırpmaları, daha çok çocukluk yaşlarında görülmekte ve genellikle geçici nitelikte olur. Çocuklarında aşırı göz  kırpma problemi tespit eden ebeveynlerin bu durumu bir göz doktoruna danışmalarında fayda var çünkü gözlerdeki alerji, enfeksiyon veya kuruluk gibi bazı problemler bu duruma neden olabiliyor. Belirli bir nedene bağlı  olmayan, simetrik ve aralıklı olarak istemli kontrol edilebilen göz kırpma refleksleri genellikle masum göz tikleri.

Bu tür tikler genellikle 6 ay içerisinde kaybolurlar. Bu süre zarfında kaybolmayan bazı göz kırpma tikleri ise daha ciddi tik hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu tür hastaların Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı tarafından değerlendirilmeleri gerekli olabilir.

Yetişkin ve özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan göz kırpma tikleri ise “blefarospazm” ve “hemifasiyel spazm” adı verilen bazı istemsiz göz kapama hastalıklarının belirtisi olabilirler. Bu hastalıkla Her iki gözü birden etkileyen ve genellikle masum olan blefarospazm olgularının aksine, tek gözü etkileyen hemifasiyel spazm olgularının daha detaylı tetkik edilmeleri gereklidir. Bu tür olgular düzenli aralıklarla uygulanacak Botoks tedavisi, ilaç tedavisi ve bazı cerrahi yöntemlerinden fayda görebilirler.

SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR AÇISINDAN İNCELENMELİ


Göz küresinin istemsiz hareketleri ise çok faklı nedenlere bağlı olabilir. Bunlar arasında, sürekli devam eden göz titremeleri veya ataklar ile gelen geçici hızlı göz titremeleri sayılabilir. Sonradan ortaya çıkan ve özellikle aralıklarla ortaya çıkan hızlı göz titremelerinin detaylı tetkik edilmesinde fayda vardır. Bu gibi durumlarda hastanın, muayene bulgularına göre, sinir sistemini etkileyen çeşitli hastalıklar açısından incelenmesi gerekli olabilir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.