SİGARA İÇMEYENİ DE ÖLDÜRÜYOR

A.A

Pasif içiciliğin dünyada yılda yaklaşık her 100 insandan birinin ölümüne neden olduğu belirlendi.

 

 
İngiliz The Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmada, çocukların pasif içicilikten en çok etkilenen kesim olduğu, ebeveynleri evde sigara içen çocukların bundan kaçamadıklarına değinildi.

Pasif içicilikten kaynaklanan 600 bin ölüm vakası, sigara kullanımının neden olduğu yılda 5,1 milyon ölüm vakasına dahil edildiğinde yıllık ölüm vakası sayısı toplam 5,7 milyona yükseliyor.

Pasif içiciliğin küresel çapta etkisini ele alan ilk araştırma olan bu araştırmayı yapan uzmanların, incelenen 192 ülkeden alınan en yeni verileri kapsayan 2004 yılı verilerini kullandıkları belirtildi.

Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüden uzmanların araştırmasında, 2004 yılı itibariyle, çocukların yüzde 40'ı, sigara içmeyen erkeklerin yüzde 33'ü, kadınların da yüzde 35'inin pasif içiciliğe maruz kaldığı ortaya çıktı.

Araştırma, bu durumun neden olduğu ölümlerin 379 bininin koroner nedenlerden, 165 bininin alt solunum yolları enfeksiyonlarından, 36 bin 900'ünün astımdan ve 21 bin 400'ünün akciğer kanserinden olduğunu belirledi.

Bu durum yüzünden 5 yaşın altında 165 bin çocuğun her yıl alt solunum yolu enfeksiyonlarından hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin üçte ikisinin Güney Asya ve Afrika'da meydana geldiğini ortaya koyan araştırmacılar, "Bulaşıcı hastalıklar ve tütün kullanımı, bu bölgelerdeki çocuklar için öldürücü bir birleşim oluşturuyormuş gibi görünüyor" şeklinde görüş belirttiler.

Yüksek gelir düzeyine sahip Avrupa ülkelerinde, yine 2004 yılı itibariyle, pasif içicilikten ölüm oranı 71 çocuk ölümüne karşılık 35 bin 388 yetişkin ölümüne denk gelirken, araştırılan Afrika ülkelerinde bu oranın 9514 yetişkin ölümüne karşılık 43 bin 375 çocuk ölümü olarak gerçekleştiği tahmin ediliyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.