SICAKLARA DİKKAT

Hürriyet

 Uzmanlar açıkladı. Sıcaklar ve nemli hava, böcek ısırmalarında deri reaksiyonunu farklılaştırıyor.

 

Özellikle son dönemlerde havaların ısınmasına ve nemin artmasına bağlı olarak böcek ısırmalarının yarattığı deri reaksiyonlarında da farklılık gözleniyor. Bu konuda polikliniklere gelen hasta sayısında artış gözlemlendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Suadiye Tıp Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, özellikle allerjik bünyeli kişilerde bu etkinin daha şiddetli olabildiğine dikkat çekti.

Sadece ısırılmaların değil, haşeratların salgıladığı ve derimize bıraktıkları maddelerin de allerjik reaksiyonları artırma ihtimali olduğunu söyleyen Dr. Figen Akın konuyla ilgili şöyle konuştu;

“Bu durumu havanın çok nemli ve sıcak olmasına bağlayabiliriz. Reaksiyonların, kişinin bünyesinin allerjik olup olmadığı ve haşeratın ısırdığında vücudumuzda bıraktığı maddenin miktarı ile bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Allerjik bünyeli kişilerde tepkiler daha fazla, uzun süreli reaksiyon da daha yoğun olarak gözlemleniyor.” 

Isırılan bölgede öncelikle kızarıklık, içi dolu kabarcıklar, yanma gibi reaksiyonların görülebileceğini söyleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, “Vücutta haşeratın ısırdığı bölge de önemlidir. Örneğin, bacak bölgesinin lenfatik akımı yavaş olduğu için bu bölgedeki ısırıklar daha şiddetli seyreder ve iyileşmesi daha uzun zaman alır ya da yüzdeki ısırıklarda şişlik daha fazla olabilir. Hatta bazen çok ender olarak reaksiyonların vücudun farklı bölgelerine yayılma ihtimali de olabilir” dedi. Alerjik bünyeli kişilerin vücudunun farklı yerlerinde benzer tepkiler görülebileceğini ekleyen Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Akın, böyle durumlarda mutlaka uzman hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Farklı böcek ısırıklarına karşı verilen reaksiyonlar ve yapılması gerekenlerle ilgili de bilgiler veren Dr. Figen Akın,

“Vücudun verdiği tepki haşereden haşereye değişir. Örneğin örümcek ısırıkları, daha şiddetli yaşanır. Çünkü, örümcek zehrinin böbrek ve karaciğer üzerinde toksik etkisi vardır. Bu durumlarda sistemik tedaviler gerekli olabilir. Kişilerin hastaneye yatırılması ve böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yakından takip edilmesi gerekir. Örümceğin bazı türleri bu etkiyi yaratabilir. Arı sokmaları da aynı örümcek gibi özel ve ciddi durumlardır.

Bazı kişilerin arı sokmalarına karşı alerjik durumları vardır. Arı sokmalarında larinks ödemi dediğimiz hayati tehlikesi olabilecek durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle arı sokmalarına karşı alerjisi olan kişilerin, kırlık ya da açık alanlara gittiklerinde yanlarında mutlaka içinde antihistaminiklerin bulunduğu acil çantası taşımaları önerilir. Isırık nereden olursa olsun ani bir anafilaktik şok meydana getirebilir ve ölümcül olabilir” dedi.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.