Okuma Bozukluğu: Yeni Bir Gen Daha Bulundu

Okuma Bozukluğu: Yeni Bir Gen Daha BulunduOkuma ve yazma bozukluğu olarak açıklanan legasteni hastalığından sorumlu yeni gen Amerikalı bilim adamları tarafından saptandı. Legasteni, öğrencilerin zekasından, eğitim durumundan ve sosyal çevrelerinden bağımsız olarak gelişen en yaygın nörolojik bozukluktur. Yale Üniversitesi’nden (Connecticut) Jeffrey Gruen, altıncı kromozom üzerindeki DCDC2 geninin de legasteniye yol açtığını buldu. Ekip, 153 ailenin kalıtımındı okuma ve yazma zorluğunun sebebinin ararken uzun süredir kuşku duyulan DCDC2 genine ulaşmış.

Burada dikkat çekici olan nokta, legasteni hastalarında bu gende bazı DNA yapıtaşlarının eksik olması. Bu gen öte yandan, sinir hücrelerinin beyne gitmesinden sorumlu DCXC geniyle de büyük benzerlik göstermekte. Hayvan deneylerinde DCDC2 genini baskılayınca, sinir hücrelerinin, beyinde çok kısa mesafelere ulaştıklarını görmüşler. İnsanlar üzerinde yapılan diğer deneyler de söz konusu genin gerek normal okuyanlarda gerekse legasteniklerde okuma sırasında etkinleştiğini göstermiş.

Araştırmacılar bu bilgilerden yola çıkarak okuma zorluğunun bu genin eksikliğiyle değil gendeki bir bozukluk yüzünden meydana geldiğine inanıyorlar. Finlandiyalı bilim adamları iki yıl önce okuma zorluğu çeken 20 Fin ailesinde DYXC1 genini saptamışlardı. Okuma zorluğu çeken kişilerde söz konusu gen ya kopuntulu veya kısaydı, dolayısıyla da hatalı bir protein üretiyordu. DYXC geni de o zamanki raporlara göre daha çok beyinde görülüyordu.

KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr/

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Haziran 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.