Okullarda Serbest Kıyafet

Serbest kıyafeti savunanların hareket noktası ve tezi, özgürlük ve bağımsızlık duygularının serbest olduğu ortamda yeteneklerin daha çok gelişebildiği görüşüne dayanır.

Amerikan toplumu Ortaçağda özgürlük tutkuları nedeniyle göçle gelenlerden oluşmuştur En büyük tutkuları özgürlüktür. Okul da yaşanan özgürlüğün, insanlık tarihindeki en büyük keşiflerin Amerikan toplumunda çıkmasına neden olduğuna inanılır.

Osmanlı ve 20nci yüzyıl Türkiye’sinde yaratıcı kişiliklerin oraya çıkmamasının nedeni olarak baskıcı, itaat kültürü sorumlu tutulabilir. Baskıcı ortamlarda insan beyni savunma ve korunmaya yönelik çalışır, üretkenlik azalır. Özgür ortamlarda kişi kendisini güvende hisseder. Beyin de var olan “yeniliği arama geni” harekete geçer. Kaşif yeteneği olan insanların önü açılır.

İtaat kültüründen demokratik kültüre geçiş süresinde okulların daha özgür olmasının büyük katkısı olacaktır.

Tezin karşısındaki görüşü savunanlar, yoksul ve zengin açısından gerginliğe neden olabileceği kaygısını taşıyorlar. Yoksul öğrencilerin kendilerini kötü hissetmeleri bir risktir. Bu risk, varlıklı öğrencilerin onları anlama ve yardımına neden olabileceği, yoksul öğrenciyi daha çok çalışmaya itip motive edebileceği gibi bir olumlu etkiyi doğurması mümkündür. Sorunu yasaklarla örtmek yerine, ortaya çıkarıp çözmek daha gerçekçi bir yoldur.

Sonuçta bir düşüncenin tartışılmasının Türk toplumunu daha çağdaşlaştıracağını söyleyebiliriz.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.