ONU YAKINDAN TANIYIN!

Milliyet

Aile olmak çok kolay değil, bir çocuk yetiştirmek ve onu hayata hazırlamak büyük bir çabayı gerektiriyor.

 


Anne ve baba kendi yaşamını iyi bir şekilde devam ettirme sorumluluğu içerisindeyken çocuk sahibi olma sorumluluğu ile birlikte yorgun düşebiliyor. Bu yorgunluğun azaltılması çocuğunuzu daha yakından tanımak ile mümkün…

Birçok anne baba   uzmanlara çocuğu ile yaşadığı sorunlardan  bahsediyor. Yaşadığınız tüm bu sorunların cevaplarını  bilinçli anne baba  olarak bulabilirsiniz.

BİLİNÇLİ ANNE BABA OLMAK NE DEMEKTİR ?

Bilinçli anne baba olmak; çocuk gelişimini ve eğitimini bilmekten geçer.

Gerçekten çocuğunuz sizden ne istiyor? Neden bu istekleri talep ediyor?

Sizi yoran bu davranışları bilinçli mi yapıyor ? Yoksa içinde bulunduğu yaşın genel özelliği mi?

BU DAVRANIŞ BİR SORUN MU ? YOKSA NORMAL BİR SÜREÇ Mİ?

Cevaplarınızı ilk olarak çocuğunuzun içinde bulunduğu yaş döneminin genel özelliklerini tanımakla bulabilirsiniz . Her yeni yaş ile birlikte çocuk yeni özellikler kazanır, huyları değişebilir. Bir önceki yaş sizi dinleyen , size uyum gösteren çocuğunuz yeni yaşı ile birlikte aşırı hareketli, sizinle inatlaşan , sizi dinlemeyen bir çocuk haline dönüşebilir.  Bu davranışlar karşısında endişelenen anne baba çocuğunun bu değişen davranışlarını engellemeye çalışmak veya tepki göstermek yerine neden birdenbire  bu değişimin olduğunu sorgulamalıdır .

Nedenleri sorguladığınızda aşağıdaki cevaplardan birine ulaşabilirsiniz :

1) Çocuğunuz yeni yaşının genel özelliklerini göstermeye başladı bu nedenle huy değiştiriyor.

2) İçinde bulunduğu ortamda stres yaratabilecek bir durum yaşıyor.

3) Sizlerin ona olan yaklaşımlarında bir  yetersizlik var.

4) Sizin yaşadığınız duygusal sorunlar  çocuğunuzla iletişiminize yansıyor.

Bu cevaplardan birini tespit ettiğinizde ; çocuğunuzu  daha yakından tanımış  ve onun duygusal gelişimine zarar vermeden , kendinizi daha faza yormadan  çözümleri kısa sürede oluşturmuş olursunuz.

Unutmayın; çocuklar yaşadıkları sorunları  veya duygularını biz yetişkinler gibi konuşarak ifade edemeyebilir. Çocuklar davranışları veya bedensel tepkileri ile çevresine bazı mesajlar vermeye çalışır. Bu mesajlar ; bazen alt kaçırma, bazen uykuda veya iştahta bozulma, bazen huysuzluk şeklinde ortaya çıkabilir.  Bu mesajları hızlı bir şekilde algılamalı ve çözüm için geç kalmamalısınız.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.