ÖĞRENCİ OKULDAN NEDEN KAÇAR

DHA

Bu yıl uygulamaya konulan Öğrenciyi İzliyorum projesinin sonuçlarında öğrencilerin okullara neden gitmek istemediği ortaya çıktı.

Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bu yıl uygulamaya konulan 'Öğrenciyi İzliyorum' projesinin ekim ayı sonuçlarında öğrencilerin okullara neden gitmek istemediği ortaya çıktı. Öğrencilerin, çoğunlukla derslerden sıkıldıkları, arkadaşlarından etkilendikleri ve öğretmenlerin sergiledikleri olumsuz tutumlar yüzünden okula gitmek istemediği belirlendi. Projeden sorumlusu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necati Abalı, bu sonuçların ışığında öğrencilere okulu ve dersleri sevdirmek için proje hazırlayacaklarını söyledi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerin okullardan kaçmasının önüne geçmek ve kaçış nedenlerini öğrenmek amacıyla 2009- 2010 eğitim öğretim yılında ‘Öğrenciyi İzliyorum’ projesi hayata geçirildi. Proje çalışmaları için oluşturulan 7 kişilik ekip, il merkezinde alan taraması yaparak, öğrencilerin okuldan kaçma nedeni ve gittikleri yerlerle ilgili rapor hazırladı.

477 ÖĞRENCİNİN OKULA GİTMEDİĞİ BELİRLENDİ

Projeden sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necati Abalı, ekim ayı içinde 14 ayrı bölgede yapılan çalışmada 477 öğrencinin okula gitmediğinin belirlendiğini söyledi.

Öğrencilerin ailelerine telefonla bilgi verdiklerini belirten Abalı, “Öğrenciler gelmediği zaman ailelerine telefon açılıp ‘Çocuğunuz okula bugün gelmedi. Haberiniz var mı?’ şeklinde bir uygulamamız var. Ayrıca bu proje çerçevesinde veliye, 'Çocuğunuz bugün okula gitmedi. Falanca yere gittiği görüldü' şeklinde bilgi veriyoruz. Bu şekilde veli, çocuğunun o gün nerede olduğunu öğreniyor" diye konuştu.

DERSLERDEN SIKILIYORLAR

'Öğrenciyi İzliyorum' projesi kapsamında ekim ayında okuldan kaçtığı belirlenen öğrencilere yöneltilen, ‘Neden okula gitmediniz? Neden okuldan kaçma gereksimi duydunuz?’ sorusuna 89 öğrenci, “Derslerden sıkıldığımız için kaçıyoruz" cevabını verdi. Aynı soruya, 55 öğrenci "Arkadaşlarımın etkisiyle kaçıyorum", 57 öğrenci "Öğretmenlerin öğrencilere karşı sergiledikleri olumsuz tutumlardan dolayı", 49 öğrenci "Ders programlarının içinde boş saatlerin olması", 30 öğrenci "Ders araç ve gereçleri olmadığı zaman", 34 öğrenci "Ödevlerimi yapmadığım zaman", 20 öğrenci "Sabah derse bir saat geç kaldığımda yok yazıldığım için", 6 öğrenci ise "Ailemiz bizimle yeteri kadar ilgilenmediği" için yanıtını verdi.

Öğrencilerin okuldan kaçtıklarında Fatih Parkı, Ulupark, Ayn-ı Ali Parkı, Kent Ormanı, Gençlik Parkı, Ağlayan Kaya, İl Halk Kütüphanesi civarı, Emekliler Parkı, İstasyon civarı, Tevfik Lav Spor Tesisleri, Migros, Saruhan Aile Çay Bahçesi, Fenerbahçeliler Derneği ve Sultan Parkı olmak üzere 14 ayrı yerde zaman geçirdikleri saptandı.

'SONUÇLARA GÖRE PROJE GELİŞTİRİLECEK'

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necati Abalı, sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin okuldan kaçmasının önüne geçmek amacıyla, dersleri sevdirme ve öğrenci motivasyonu artırmak amacıyla çeşitli projeler geliştireceklerini söyledi. Abalı, şunları söyledi:

"Bazılarına anında çözüm getirdik. Mesela, bazı öğrencilerimizin derse geç kaldıkları için bütün gün yok yazıldıklarını belirtmesinden sonra, tüm okullarımızın idarecilerine telefon açıp, öğrencinin bütün gün yok değil, sadece bir ders girmediğinin belirtilmesini istedik. Bir ders yüzünden bütün gün öğrenciyi okuldan uzaklaştırmanın anlamı olmaz. Ayrıca diğer sorunları olan araç gerek sıkıntısı içinde çözüm bulduk. Araç ve gereçleri eksik olan okullarımızı tespit ettik ve gerekli ekipmanlarını gönderdik."

Velilerinin projeden memnun olduğunu belirten Necati Abalı, birçok velinin kendilerini ya telefonla arayarak ya da bizzat ziyaret ederek çocuklarının okuldan ne zaman kaçtıkları ve nerede oldukları hakkında bilgi sahibi olmaktan duyduklarını memnuniyeti ifade ettiklerini söyledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Kasım 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.