MÜZİĞİN TEDAVİ KONUSUNDAKİ FAYDALARI

MÜZİĞİN TEDAVİ KONUSUNDAKİ FAYDALARIOrtopedik hastalarda ritmik uyarıların hazırlık ve zamanlama duygusuna katkıda bulunması, yürüme rehabilitasyonu veya fiziksel güç artırma gibi tedavi programlarında çok etkili olmaktadır.

Ritmik algı; felç gibi nörolojik hastalıklarda yürümenin düzeltilmesinde, hareket bozukluklarının rehabilitasyonunda hareket kontrolünü sağlayan işitsel süreçlerin devreye girmesinde büyük rol oynar. Ritmik olarak yapılan sıralı ve ardışık hareketler, hareket performansında ve uygulamasında çok hızlı düzelmeler sağlar.

Zamanlama ve hazırlık konusundaki faydasına ilaveten ritim, kişinin beden duruşuna da etki eder. Hastanın ayakta durmasını kolaylaştırır. Rehabilitasyon esnasında verilen egzersizleri eğlenceli hale getirerek dikkati ve motivasyonu arttırır. Müzikle tedavi uzmanları, uzun yıllardır müzik aleti çalma gibi fiziksel aktiviteleri, yorucu ve tekrarlayıcı egzersizlerin tatsızlığını azaltmak ve yüksek bir motivasyon sağlamak için kullanmaktadırlar.


Bahsedilen tüm bu özellikleri sayesinde müzik, fiziksel işlevselliği düzeltmek ve sürdürmek için değişik yollarla olağanüstü sonuçlara imkân sağlayabilir. Müzik;

  • Dokunma uyarısı olarak
  • Ritmik yürümelerde veya aerobik egzersizlerinde hareket sisteminin hazırlanmasında
  • Hareketlerin yapılandırılması ve daha iyi anlaşılabilmesinde
  • Ağrılı ve yorucu hareketler esnasında kırılan cesareti ve motivasyonu artırmada kullanılabilir.



Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.