MADDE BAĞIMLILIK MERKEZLERİ GÜÇLENECEK

A.A

Alkol ve uyuşturucudan ölen gençlerin sayısı her geçen gün artarken madde bağımlılığı merkezleri güçlendirilecek.

Üniversite öğrencisi Begüm Veral (23) ile Burdurlu Reyhan Basravi'nin (19) aşırı dozda uyuşturucu ile hayata veda etmesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitimi Merkezlerini (AMATEM) yeniden gündeme getirdi. 

Türkiye genelinde 20 merkez hizmet veriyor. Ancak bunların çoğu, personel yetersizliği sebebiyle kapasitesinin çok altında çalışıyor. Madde bağımlılığı merkezlerinin riskli olması sebebiyle sağlık personelinin çalışmak istemediği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı, bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için hem AMATEM sayısını artırmayı hem de personelin özlük haklarını iyileştirmeyi planlıyor. TBMM Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sağlık personeli ihtiyacını gidermek için bu merkezlerin cazip hale getirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Ünüvar, bölgesel ihtiyaca göre AMATEM açılacağını söyledi. Dünyada uyuşturucu madde ve alkol kullanım yaşı hızla düşüyor. Türkiye'de de yaş sınırının 10'a kadar gerilediği kaydediliyor.

Son günlerdeki ölümler Sağlık Bakanlığı`nı uyuşturucuya karşı harekete geçirdi. Bakanlık, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitimi Merkezleri'nin sayısını artıracak. Nerede ve kaç tane açılacağına bölgesel planlamaya göre karar verilecek. Ayrıca riskli olduğu gerekçesiyle kimsenin çalışmak istemediği merkezler, özlük hakları iyileştirilerek cazip hale getirilecek.

Uyuşturucu kullanımındaki artış aileleri her geçen gün daha fazla tedirgin ediyor. Bağımlılık yapan maddelere başlamayı önlemek kadar, başlamış olanları tedavi etmek de bir o kadar önem taşıyor. Üniversite öğrencisi Begüm Veral'ın geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü halde yüksek dozda eroin alarak hayatını kaybetmesi, dikkatleri uyuşturucu ve madde bağımlılarının tedavi gördüğü AMATEM`lere çevirdi. Türkiye genelinde 20 AMATEM bulunuyor. 2008 yılı itibarıyla Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tüm birimlerde 619 psikiyatri uzmanı, 673 psikolog ve 404 sosyal çalışmacı görev yapıyor. AMATEM`lerde ise 29 psikiyatri uzmanı, 18 hekim, 14 psikolog, 92 hemşire ve 125 personel hizmet veriyor. 2007 yılı rakamlarına göre uyuşturucuda yatarak tedavi görenlerin sayısı ise 2 bin 492 kişi. Bu rakamlarla 86 yatılı hastaya bir uzman düşüyor. Sağlık personelinin bu kadar az olmasının sebebi, kimsenin buralarda görev yapmak istememesi. Uzmanların AMATEM`lerde çalışmama sebebi olarak 'tedavi olanların sorunlu ve riskli kabul edilmesi' gösteriliyor.

Meseleye el atan Sağlık Bakanlığı, hem AMATEM sayısını artırmayı hem de bu alanda çalışan sağlık personelinin özlük haklarını iyileştirerek cazip hale getirmeyi hedefliyor. TBMM Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, sağlık personeli ihtiyacını gidermek için bu merkezlerde çalışmanın cazip hale getirilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ünüvar, 'Komisyon olarak bu yıl içerisinde hazırladığımız rapor çerçevesinde bakanlığın bir dizi iyileştirici çalışma başlattığını biliyoruz. Son yaşanan olay bu çalışmanın aciliyetini bir kez daha ortaya koydu. Anadolu'daki ihtiyaca bakarak buralarda da AMATEM'ler açılacak ve tedavi hizmetleri daha profesyonel yapılacak. Bölgesel planlamaya göre nerede veya kaç tane açılacak buna karar vereceğiz.' ifadelerini kullandı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.