Korkmayın, Sorun!

Korkmayın, Sorun!
Merhabalar… Cinsellik hayatımızın önemsiz göremeyeceğimiz bir parçası… Bu konuda yaşanan pek çok sorun var. Kimi zaman bu sorunlar bir aile dramı haline gelmekte içinden çıkılmaz durumlar söz konusu olmaktadır. Yurdumuzda cinsellik konusunda hüküm süren eğitimsizlik bir cehalet söz konusudur buda tabuları beslemektedir. Her konuda olduğu gibi cinsellik konusunun da iki tehlikesi vardır. Bunlardan bir tanesi bu konuda yaşanan problemleri yok sayma yaklaşımı diğeri ise alabildiğine yaşanan istismar. Cinsellik konuları bu iki husustan azade bir şekilde ele alınmalı olaya bir “sorun” olarak yaklaşılmalıdır. Biz sizden bu konuda gelen sorulara mümkün olduğunca bilimsel verileri kullanarak ama aynı zamanda anlaşılabilir bir üslup ile psikolojik yorumlar getireceğiz. Sorunlarını çözenlerin bunları soru haline getirenler olduğu unutulmamalıdır.

 

 

— Kadınlar mı erkekler mi daha çok cinsel problemler yaşıyorlar, bu duruma yaklaşımlarında ne farklar söz konusudur?

 — Cinsel problemler erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da son derece sık yaşanır. Biz hekimlere cinsel sorunla gelenlerin (tek veya çiftler) yaklaşım farkları dikkat çeker. Erkekler genellikle problemi saklama, görmezlikten gelmeyi tercih ederler. Buna ilave olarak sık gördüğümüz bir olgu da erkeklerin bu sorun için kadını suçlama yoluna gittikleri… Erkek ve Kadınlarda psikolojik farklılıkların analizlerini genişçe ele aldığımız Kadın Psikolojisi kitabımızda (Nesil Yayınları) yer aldığı gibi cinsel sorunlarla karşılaştıklarında kadınlar genellikle kendilerini suçlama ve profesyonel yardım arama eğiliminde girerler.

 

— Kadınlarda en sık rastlanan cinsel sorun hangisidir?

— Kadınlarda en sık rastlanan cinsel problem cinsel isteksizliktir. Klinik başvurular daha çok vajinismus veya ağrılı cinsel ilişki şikâyetiyle olmaktadır.

 

— Cinsellik öğrenilen ve geliştirilebilen bir konu mudur?

—Elbette hiç kimse annesinden seks gurusu olarak doğmaz. Kişi 12-13 yaşından sonra seksi keşfeder, genellikle çok daha ileri yaşlarda ise sevişmeye başlar. Cinsellik elbette öğrenilir ve geliştirilebilir.

Uzm. Dr. Oğuz Tan

 

 

— Cinsel sağlık tanımı nasıl yapılabilir?

— Aslında cinsel sağlığın bir tanımı yoktur. Çünkü cinsellik, başka bir insanla yaşanan bir durumdur. Dolayısıyla bizim tek başımıza cinsel fonksiyonlarımızın nasıl olduğundan çok, eşimizle uyumumuzun nasıl olduğu önemlidir. Uyumlu çiftler muhteşem bir cinsel ilişki yaşarken, aşamadıkları sorunları nedeniyle başka bir çiftin yatak hayatı kabusa dönüşebilir.

 

— Cinsel hayatı sağlıklı ve verimli kılabilmek için önerileriniz nelerdir?

— Cinsel hayatı sağlıklı ve verimli kılabilmenin en önemli şartı, duygusal hayatı sağlıklı ve verimli kılabilmektir. Bu başarılabildiği zaman sağlıklı cinsel hayat ortaya çıkar.

 

— Azalmış cinsel isteği tetikleyen sebepler nelerdir? Tedavi sürecinde nasıl bir yol izlenir?

—Azalmış cinsel isteği tetikleyen farklı sebepler vardır. Bunları kısaca şöyledir:

 a) Bedensel etkenler olarak hormon bozuklukları, jinekolojik hastalıklar, doğum, yaşlanmadır.

 b) Psikolojik etkenlerde azalmış cinselliğin önemli faktörlerindendir.Eşler arasında cinsellik dışı alanlarda iletişimin bozulması, depresyon-kaygı bozuklukları, sadakatsizlik, cinsellikten abartılı beklentiler, eksik ve yanlış cinsel bilgi, eşler arasında çekiciliğin kaybolması, eşte ortaya çıkan cinsel sorunlar, hayatın erken döneminde yaşanan cinsel travmalar, yetiştirilme tarzı bunlardandır.

Uzm. Dr. Funda Güdücü

 

 

— Kadınlarda cinsel uyarılma bozukluğunun sebepleri nelerdir? (damarsal, klitoral, psikolojik)

— Cinsel uyarılma bozukluğu genellikle cinsel isteksizlik ve orgazm bozuklukları ile birlikte görülür. Tek başına görülmesi çok nadirdir. Bu kadınların çoğu cinsel konularda aşırı çekingen, cinselliği aşırı ayıp gibi algılayan kadınlardır. Ayrıca bütün bedensel ve psikolojik faktörler cinsel uyarılma bozukluğuna yol açabilir.

 

— Pratikte neler yapılabilir?

— Öncelikle önerimiz eşler arasında ayıbın olmayacağının kabul edilmesidir. Cinsellik sorunları mutlaka eşle konuşulmalıdır. Kliniklere kadınların en yaygın başvuru sebebi olan vajinismus, tedavisi en kolay cinsel bozukluklardan biridir.

Halbuki vajinismus yüzünden 10-15 yıl cinsel ilişkiye giremeyen, çocuk sahibi olamayan, bu nedenle pek çok acı çeken çiftler vardır. İnterneti, ve konuda doğru yazılmış kitapları tedavi amacıyla değil bilgilenmek amacıyla kullanmak yararlı olabilir.

Eşler aralarında açık iletişim kurmalıdır. İsteklerini, beklentilerini, fantezilerini birbirlerine anlatmalı bu konuda da empati/eşduyum yeteneklerini geliştirmelidirler.

Erkekler yatakta kadınlardan ne beklediklerini genellikle açıklarlar, ancak kadınların beklentileri ve fantezileri ise çoğunlukla kendileriyle beraber mezara gider.

Uzm. Dr. Adnan Çoban


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.