Kene korkusuna dikkat

Kene korkusuna dikkatKene vakaları her geçen gün biraz daha artıyor. Yapılan araştırmalarda kenenin artacağı yönünde bilgilere yer veriliyor.

Hatta bu korku ve kaygı düzeyi yüksek bazı kişileri paniğe sevk etmekte ve tatil programlarının değişmesine neden olmakta. Yaşanan bu kene korkusu konusunda Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel açıklamalarda bulundu.

Psikiyatri uzmanı Alper Evrensel'e göre kene korkusunu bir fobi olarak nitelemek mümkün gözükmüyor. Evrensel bu görüşünü "Altında yatan sebep doğrudan kene ilişkili değil" diyerek temellendiriyor. Evrensel, asıl korkunun kene değil kenenin bulaştırdığı KKKH hastalığının ölüme sebebiyet verebilmesi olarak yorumluyor.

Alper Evrensel, kenenin doğada yaşadığını, piknik ya da başka sebeple kırsal alana çıkan insanlarda kene ile temas etme kaygı ve korkusu oluştuğunu belirterek şöyle devam etti:

"Kene tarafından ısırılan kişinin mutlaka hastalığa yakalanacağı ve öleceği düşüncesi doğru değildir. Kene konusundaki yanlış bilgiler insanları endişeye sevk ediyor ve bu korku nedeniyle pek çok alanda insanlar kendilerini kısıtlıyor. Çözüm olarak doğru bilgilendirmek çok önemli. Bu şekilde kene konusunda yaşanan korkuyu azaltmak mümkün. Bununla birlikte yine de paniğe yatkın, telaşlı, evhamlı insanlarda kaygı düzeyi çok yükseliyor ve işlevselliği bozuluyor. Bu kişilerde tehlike algısı orantısızlaşıyor. Bu tarz insanların tepkilerinin dizginlenebilmesi ve olaya daha rasyonel bakılabilmesi için psikiyatrist yardım gerekebilir."

UĞUR İLYAS CANBOLAT

UZM. DR. ALPER EVRENSEL

KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr/saglik/9393736.asp?gid=161&sz=33175


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.