KORKUTAN RAPOR

A.A

Ailesinin maddi durumu kötü olan gençler arasında alkol ve esrar gibi uyuşturucu madde kullanım oranı daha yüksek.

 


İstanbul'da lise öğrencisi 31 bin 272 genç üzerinde yapılan uyuşturucu araştırmasının sonuçlarına göre ailesinin maddi durumu kötü olan gençler arasında sigara, alkol ve esrar gibi uyuşturucu madde kullanım oranının yüksek olduğu belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından Antalya'da düzenlenen TUBİM Uyuşturucu İle Mücadele Konferansı (TUK- 2011) sona erdi. Konferansın kapanış oturumunda Başkomiser Dr. Ali Ünlü, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün İstanbul'da öğrencilerin uyuşturucu kullanımına ilişkin algı ve davranışlarını inceleyen 'İstanbul Okul Araştırması- 2010' araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

İstanbul Okul Araştırması- 2010, Mayıs- Haziran ayları arasında İstanbul'da, 28 ilçede, 154 lisede, 31 bin 272 öğrenci katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk sonuçlarına göre orta gelir grubunda yer ailelerin çocuklarında uyuşturucu madde kullanım oranı diğer gelir gruplarına oranla daha az görülüyor.

ORTA DİREĞİN ÇOCUKLARI

Ailesinin ekonomik durumunun 'çok iyi' olduğunu beyan eden gençlerin yüzde 44.6'sı hayatlarında en az bir kez sigara içtiğini belirtirken ailesinin gelir durumunun 'çok kötü' olduğunu belirten gençler arasında bu rakam yüzde 51.1'e yükseliyor.

Alkol kullanımında ise gelir durumu 'çok iyi' olan ailelerinin çocukları arasında herhangi bir türden alkollü içki kullanımı yüzde 33.5 olurken, gelir durumu 'çok kötü' olan ailelerin çocuklarında bu oran yüzde 36.3'e çıkıyor.

Gelir durumu 'çok iyi' olan ailelerin çocukları arasında esrar, marihuanna ve benzeri uyuşturucu otları içtiğini belirten gençlerin oranı yüzde 4. Ailesinin gelir durumu 'çok kötü' olan lise çağındaki gençlerde ise uyuşturucu madde kullanım oranı yüzde 7'ye yükseliyor. Orta gelir gruplarında ise bu oran yüzde 2.8- 3.1 aralığında seyrediyor.

KARDEŞ KONTROLÜ SAĞLIYOR

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada kardeş sayısının, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımında belirli bir noktaya kadar kontrol görevi üslendiğini gözler önüne seriyor. 7 kardeşe kadar sigara ve alkolde kontrol sağlanırken 8 ve daha fazla kardeşi olan gençlerde bu maddeleri kullanım oranı artıyor.

Anne ve babası okur- yazar olmayan gençler arasında esrar kullanma oranı yüzde 3.5 olurken, ailesi üniversite mezunu gençler için bu rakam yüzde 2.6 oldu.

Annesi çalışan gençler arasında alkol kullanım oranlarında belirgin bir fark var. Annesi çalışan gençlerin yüzde 43.6'sı alkol kullandığını belirtirken, annesi çalışmayan gençlerde bu oran yüzde 28.8'e geriledi.

Akşam 20.00'den sonra dışarı çıkan gençler arasında madde kullanım oranı da artıyor. Sıklıkla gece dışarı çıktığını belirten gençler arasında bir kereden az olmamak kaydıyla esrar kullanların oranı yüzde 9.2 olurken, gece hiç dışarı çıkmayan gençler arasında bu rakam yüzde 1.9'a geriledi.

ÇOCUKLARINIZLA ZAMAN GEÇİRİN

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma gençlerin okuldan sonraki zamanlarının ne kadar fazla ebeveynleri ile geçirirse sigara, alkol ve esrar gibi maddeleri kullanım oranlarının o kadar azaldığını ortaya koyuyor.

"Hafta içi okuldan sonra olan vaktimi ebeveynlerimle geçiririm" sorusuna "Neredeyse hiç" cevabının veren gençler arasında sigara içme oranı yüzde 54, alkol kullanma oranı yüzde 37.5 ve esrar maddesi kullanım oranı ise yüzde 6.8 oldu. "Haftaiçi okuldan sonra sürekli ailemle birlikte olurum" diyen gençler arasında sigara kullanım oranı yüzde 36.4, alkol kullanım oranı yüzde 23.9 ve esrar maddesi kullanım oranı ise yüzde 1.7 oldu.

'ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞLARINI TANIYIN'


Araştırmanın bir diğer sonucuna göre ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarını tanıması kullanım oranlarını düşürüyor. Ailesinin arkadaş çevresini tanımadığını belirten gençler arasında hayatında bir kereden az olmamak kaydıyla esrar kullandığını söyleyen gençlerin oranı yüzde 8.2 olurken, ebeveynleri tarafından bilinen arkadaş çevresine sahip gençler arasında bu oran yüzde 2.5'e kadar geriliyor.

Göçün İstanbul'da liselerde alkol, sigara ve esrar kullanımını nasıl etkilediğine bakan araştırmada İstanbul'da doğanların daha fazla alkol kullandığına işaret ediyor. İstanbul'da doğan gençlerinin yüzde 33.9'u bir kereden az olmamak kaydıyla alkol kullandığını belirtirken, başka bir şehirde doğup İstanbul'a gelen gençler arasında bu rakam yüzde 28.1 olarak gerçekleşti.

     


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.