KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR

DHA

Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre son 7 yılda kadın cinayetleri yüzde 1400 arttı. İşte detaylar.

 


Türkiye'nin önde gelen kadın hakları savunucularından, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı kurucusu avukat Canan Arın, Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre son 7 yılda kadın cinayetlerinin yüzde 1400 arttığını söyledi. Yasaların yetersizliğinden yakınan Canan Arın, “Yargıtay, asgari ücret alan kadının nafaka alamayacağına karar veriyor. İstanbul'da asgari ücretle ev kirası vererek nasıl yaşanıp, çocuk bakılır? Nafaka davalarında kadından harç alınması doğru değil” dedi.

Canan Arın, kadına her türlü şiddetin yapıldığını belirtti. Arın, “Koca sabah evden çıkarken kadına 10 lira bırakıp akşam kusursuz bir sofra hazırlamasını istiyor, bir yandan da kuruşun hesabını soruyor. Bu ekonomik şiddettir. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ‘Kız çocuklarını 16 yaşında evlendirin’ diyor. Bizim cumhurbaşkanımız da eşiyle 14 yaşında evleniyor. hayatın bir parçası olan evlilik, kız çocuklarına evlilik yaşamın amacı gibi gösteriliyor. Kadına yönelik şiddetin her türlüsü arttı ama bizimkilerin derdi türban” diye konuştu.

‘KADINA BİREY OLDUĞU ÖĞRETİLMELİ’


Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği'nin de kurucularından olan 30 yıllık avukat Arın, kadına yönelik şiddetin önlenebilmesi için kadına birey olduğunun öğretilmesi gerektiğini dile getirdi. Arın, “Kadına maddi destek sağlamak için havuz oluşturulmalı. Çünkü şiddet gören kadının hastane bakımı var, çocuğunun kreşe gitmesi lazım, işi olmalı. Türkiye'de tek bağımsız sığınma evi var, o da Mor Çatı. Diğer sığınma evleri destek merkezi gibi çalışıyor” dedi.

EKONOMİK VE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAYAKTAN AĞIR


İzmir'de kadın hakları için uzun yıllar mücadele eden Baro Başkanı Sema Pekdaş da Türkiye'de kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil psikolojik ve ekonomik olduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Basına yakın zamanda yansıyan haberde bir kadın hakim, şiddet gördüğü gerekçesiyle eşine dava açtı. Uzun bir süre de eşi tarafından ‘Çocuklarını bir daha göremezsin’ baskısı nedeniyle davayı geciktirdiğini ifade etti. Hakime yapılan bu baskı, yediği dayaktan çok daha ağır bir şiddettir. Çalışan kadının maaşının kocası tarafından alınması, çalışmayan kadına para verilmemesi ekonomik şiddettir. Şiddet, kadının en temel insan hakkı mücadelesidir. Kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla çıkarılan yasaların uygulanabilir olması gerekir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.