GENLER DENEYİMLERİ YANSITIYOR

The New York Times

Kimyasal eklentilerin fetüsteki anne ve babadan gelen genler arasındaki biyolojik yarışı çözümlediği ortaya çıktı.

 


Biyolojik olarak stresle mücadele etmeye hazır kemirgenler ve maymunlar kendi yavrularına karşı daha şefkatli oluyor ve bu sistemin insanlarda da aynı şekilde işlediği düşünülüyor.

Epigenetik eklentiler benzer şekilde normal gelişimi de engelleyebilir. Bazı araştırmalar, kıtlık deneyimi yaşayan ebeveynlerin yavrularında şizofreniye yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor.

Bu, anne babadan geçen kimyasal özelliklerden kaynaklanıyor. Kısa süre önce yapılan bir diğer çalışma, otistik insanların bazılarında epigenetik eklentilerin oksitosin hormonunun reseptörünü üreten geni bastırdığına dair kanıtlar buldu. Oksitosin, beynin sosyal devrelerini besliyor. Beyninde bu reseptörlerden fazla sayıda bulunmayan insanların sosyal ilişkilerinde zorlanması kuvvetle muhtemel.

Araştırmalar, kimyasal eklentilerin fetüsteki anne ve babadan gelen genler arasındaki biyolojik yarışı çözümlediğini gösteriyor. Genel görüşe göre, anne ve babadan gelen genler, işbirliği içinde hareket ediyor. Ama tuhaf bir teoriye göre, genler yarış halinde. Sistemde terslik olursa ve beyin gelişiminde babanın genleri güçlü çıkarsa, sonuç otizm olabiliyor.

Annenin genleri güçlü çıkarsa çocukta davranış bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü'nden Thomas Lehner, "Örnek sistemlerin çoğu, epigenetik değişikliklerin davranışları etkilediğini ve bu etkilerin tersine çevrilebileceğini gösteriyor" diyor. Şizofren hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada, epigenetik eklentilerdeki farkların hastalığın gelişiminde rol oynayan kalıtsal risklerle ilgili olup olmadığını anlamak için kan ve diğer verileri analiz ediliyor.

Bir diğer araştırma grubuysa, genomların epigenetik değişiklikler gösteren bölgelerinin, akıl hastalıklarına yol açan genlerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olup olmayacağını belirlemeye çalışıyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.