EVDE MİNİK YARAMAZ MI VAR

Hürriyet Aile

Ev ortamı, tahmin edemeyeceğiniz kadar çocukların hayatını tehdit eden riskler barındırıyor.

 


Günümüzde birçok ev, çocuklar için uygun bulunmuyor. Bu yüzden ailelerin, ev içinde mümkün olan bütün önlemleri almaları gerekiyor.

Herkesin tüm önlemleri, alabilecek gücü olmayabilir. Ancak, basit ve ucuz imkanlarla, yapılabilecek önlemler de var. Merdivenler, pencereler, mobilyalar, bebekler ve çocuklar için risk faktörlerinin başında geliyor.

AİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER


- Elektrik prizlerini, özel plastik koruyucular ile kapatın.

- Tüm kimyasal madde içeren (temizlik ürünleri vs.) malzemeleri, çocuğun ulaşamayacağı yüksek dolaplarda veya özel güvenlik kilidi olan, kapalı alanlarda muhafaza edin.

- Mobilyalarınızı, pencerelerden uzakta konumlandırın.

- Cam sehpa ve masaların, çocuğa zarar verebileceğini düşünerek, gerekmediği sürece evde bulundurmamaya özen gösterin.

- Evinizin kapılarında, kapının çarpmasını önleyen kapı tutucu aparatlarının, tek parçalı olduğuna ve çocuklar tarafından çıkarılıp yutulmayacağına dikkat edin.

- Çocuğunuzun kapıya ve çekmeceye, elini ve parmağını sıkıştırmaması için koruyucu aparat ya da kilit takmanızda yarar var.

- Evinizin koridorlarını, uygun şekilde aydınlatmaya özen gösterin.

- Çocuğunuzun tv, müzik seti gibi elektronik eşyalara ulaşıp, kendisine zarar vermesini önlemek için yüksek veya kapalı alanlarda konumlandırmaya dikkat edin.

- Dolap, gardrop gibi yüksek eşyaların, depremde çocuğunuzun ve sizin üzerinize devrilmemesi ve zarar görmemeniz için, gerekli korunma önlemlerini almanız da büyük yarar var.

- Pencerelere ve kapılara çocuk kilidi takmakta yarar var.

- Karyolanın yanlarına çocuğun başını vurmaması için koruyucu kullanabilirsiniz. Bunun sert, sıkı ve emniyetli olduğundan emin olun.

- Evde aksesuar olarak bulunan boncuk vb. eşyaları, olabildiğince çocuklardan uzak tutmaya çalışın.

- Evde boğulmaları, zehirlenmeleri ve parmak sıkışmalarını önlemek için klozet kapaklarına özel kilit taktırmanız, size büyük fayda sağlayacaktır.

- Bıçak ve çatalları, bulaşık temizleme deterjanlarını, plastik ambalajları çocuğun ulaşamayacağı yerlerde ve özel güvenlik kilidi olan, dolaplarda muhafaza ediniz.

- Ocak ve fırınların, açma-kapama düğmeleriyle çocuğun oynamasını engellemek için, özel koruma aparatları kullanmaya özen gösterin.

- Evde yangın çıkma ihtimali göz önünde bulundurularak, çocuğunuza nasıl davranması gerektiği konusunda, küçük ipuçları vermenizde büyük fayda var.

- Sandalye ve tabureleri, çocuğun tırmanıp çıkmaması için tezgah, ocak ve dolaplardan uzak tutun.

- Bahçe ve balkonunuzda bulunan bitki ve ağaçların, zehirli olup olmadıklarından emin olun.
Bu küçük önerileri dikkate aldığınız takdirde, yaralanma ve ölümle sonuçlanan bu tür kazalara karşı bebek ve çocuğunuzun güvenliğini, büyük ölçüde sağlamış olursunuz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.