ERKEK ÇOCUĞU ETKİLİYOR

SABAH Gazetesi The New York Times

Günümüzün en önemli toplumsal sorunlarından biri de boşanmalardır. Bunun başlıca sebepleri

 

geleneksel yapının değişime ve dönüşüme uğraması, kadının toplumsal rolünün güçlenmesi, ruhsal bozulmalar, stresin sebep olduğu iletişim sorunları ve ekonomik sorunlardır.

Boşanma arzu ettiğimiz bir şey değildir. Ancak artık ilişki tıkanmış, taraflar tükenmiş ve yapılacak bir şey kalmamışsa sağlıklı bir şekilde yapılması gerekir. Boşanmada en önemli husus çocukların ruhsal durumudur. Boşanma çocukları birçok yönden etkileyebilmektedir.

Ruhsal sorunların başta gelen sebepleri arasında ana-babanın boşanması vardır. Ancak bu her çocuğun boşanmadan ileri derecede etkileneceği manasına gelmez. Mutlaka bir etkilenme olacaktır ancak bu etkilenmenin süresi ve şiddeti önemlidir. Boşanma öncesi ve sonrası dönemlerde ebeveynlerin birbirlerine ve çocuklarına karşı tutumları şiddeti ve süreyi belirleyen en önemli etkendir. Anne babalar nasıl
yaklaşmalı?

■ Boşanma konusu asla çocukların önünde tartışılmamalıdır.

■ Boşanma aşmasında anne ve baba çocuklarla bu konuyu uygun bir şekilde konuşmalıdır. Bu konuşmada, boşanmadan önceki karar verme sürecinde ve boşandıktan sonra anne ve baba birbirlerini kötüleyen, suçlayan ve eleştiren tavırlara kesinlikle girmemeli.

■ Boşanma sürecinde çocuklarla daha çok zaman geçirilmeli.

■ Çocuklar mümkün olduğu kadar stabil ortamlarda tutulmalı.

■ Büyüklerden destek alınmalı.

■ Ana-baba her ne kadar boşansa da çocuklar vasıtasıyla görüşmek zorunda kalacaklarını unutmamalıdırlar.

PSİKOLOJİK DESTEK

Boşanma aşamasında çiftlerin psikolojik destek almaları sürecin sağlıklı yürümesi açısından önemlidir. Ebeveynlerin boşanma sürecini, çocukları ve kendileri için sağlıklı şekilde atlatmaları ve çocuklarına karşı nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri açısından bilgilendirilmeleri gerek.

ÖFKENİZİ KONTROL EDİN

Boşanma sürecinde çocuklar çok kolay travmatize olabilirler. Eğer çocuk veya ergen boşanma sürecinde olumsuzluklara maruz kaldıysa vakit kaybetmeden psikoterapi sürecine alınmalı
ve bu etkiler ortadan kaldırılmalıdır.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.