ENÜRESİZ PSİKOLOJİK DEĞİL

Milliyet Cadde

Yüksek sosyo-kültürel seviyedeki ailelerse rahatsızlığı psikolojik nedenlere bağlıyor.

 


Hastalığa bakış açısı sosyo-ekonomik şartlara göre değişkenlik gösterebiliyor. Düşük gelir ve eğitim seviyesine sahip aileler, durumu sağlık sorunu olarak görmüyor. Yüksek sosyo-kültürel seviyedeki ailelerse rahatsızlığı psikolojik nedenlere bağlıyor.

Enürezis, ‘uykuda yatağa ya da giysilere yineleyen bir biçimde idrar kaçırma’ ya da ‘doğuştan veya kazanılmış herhangi bir beyin, sinir sistemi bozukluğu olmayan beş yaşın üzerindeki çocuklarda istemsiz olarak uykuda gece altını ıslatma’ olarak tanımlanıyor.

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2’nci Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. M. İhsan Karaman, sorularımızı yanıtlamaya  devam ediyor:

Enürezisin ne kadarını psikolojik faktörler oluşturuyor?

Yatak ıslatmanın temelinde psikolojik faktörlere dayanan olgular, belki de yüzde 10’dan daha az. Bizim inancımıza göre, enürezis hastalarının çoğunda, psikolojik faktörler, bir sebepten çok sonuç durumundadır. Yaptığımız bir bilimsel araştırmada, Suadiye gibi iyi gelişmiş bir bölgede yaşayan enürezisli çocukların ebeveynleri, hastalığın büyük oranda psikolojik sebeplere bağlı olduğunu düşünmektedir ki,  bu da ilginç bir tespittir.

Çevresel etkenlerin rolü var mı?

Sosyo-kültürel seviyesi düşük topluluklarda, çok çocuklu ailelerde, düşük gelir gruplarında enürezis daha sık görülür. Ayrıca, çocukların gün boyu okulda az sıvı alıp çok terleyerek su kaybetmelerinden sonra, akşam eve gelince içtikleri sıvı miktarını kısa sürede artırmaları birçok yatak ıslatma olayının temel faktörüdür. Sadece buna yönelik bir yaşam tarzı değişikliği bile enürezisi önleyebilir.

Enürezisin yol açtığı psiko-sosyal sorunlar neler?


Enurezis zamanında tedavi edilmeyip, çocuğun bu olayı dert etmeye başlamasından sonraya bırakılırsa, özgüven kaybı, benlik saygısında azalma, içe kapanma, sosyal izolasyon, başarıda düşüş, depresif eğilimler, suçluluk duygusu gibi oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuk, arkadaşlarında kalmak, kampa veya okul gezisine gitmek ister ama korkusundan ve utancından bunları yapamaz. Yatak ıslatma fobiye dönüşür.

Enürezise eşlik eden başka sorun var mı?

Kabızlık, özellikle kızlarda sık görülür. Ancak, kabızlıkla yatak ıslatmanın veya gündüz önünü ıslatmanın birlikteliği daha sıktır. Birçok enürezis olgusu, sadece kabızlığı düzeltilerek bile tedavi edilebilir. Yatak ıslatan çocukların bir kısmında gündüz fark etmeden veya engel olamayarak önünü-çamaşırını ıslatma da söz konusudur. Bu çocuklarda durum daha ciddidir ve öncelikle ele alınmalıdır.

Genetik yatkınlık konusunda ne dersiniz?


Enürezisin kalıtımsal faktörlerden etkilendiği uzun yıllardan beri biliniyor. Anne-babadan her ikisi enüretik olduğunda yüzde 77, yalnız biri enüretik olduğunda yüzde 44, hiçbirinde yatak ıslatma öyküsü olmadığında ise yüzde 15 oranında enürezis ihtimali bulunmaktadır. Birçok genetik geçişli hastalıkta olduğu gibi, yatak ıslatma da dede, amca, dayı, teyze, kardeşler gibi değişik yakınlıktaki akrabalardan geçebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.